Vis: Valgt melding   10 nyeste   2023   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Varmt og vått vær gir lavere strømpriser i 2020

En varm og våt vinter er gode nyheter for strømkundene, det medfører lave strømpriser og lavt forbruk. Markedet spår at strømprisen kan bli så lav som 28 øre/kWh for 2020. Det er 26 prosent lavere enn gjennomsnittsprisen for 2019.

Markedet spår prisnedgang

Elskling.no har analysert strømmarkedets prisforventninger for 2020, beregningene viser at forventet strømpris kan bli så lav som 28 øre/kWh. Oppå de 28 ørene kommer i tillegg nettleie, avgifter til staten og strømleverandørens påslag.

Allerede nå på starten av 2020 har prisene falt 33 prosent fra begynnelsen av desember til inngangen til januar.

Får markedet rett, innebærer det en strømregning som er flere tusen kroner lavere i 2020 sammenlignet med 2019. – Dette er veldig gode nyheter for strømkundene, sier Anne By Nazemi som er leder av elskling.no som sammenligner strømavtaler for forbrukere.

2019 fjerde dyreste strømåret siden århundreskiftet

Tallene viser at 2019 ble det fjerde dyreste strømåret siden århundreskiftet. Ifølge sifre fra strømbørsen Nord Pool Group er det bare 2010, 2018 og 2006 som hadde høyere strømpris.

I fjor ble Norge netto kraftimportør for første gang siden 2010 , det vil si at det ble et kraftunderskudd på grunn av høyere forbruk enn produksjon. Ved mangel på vann i magasinene i Norge blir vi tvunget til å importere strøm. Da er det den siste kilowatt-timen og den dyreste produksjonen som bestemmer prisen.

Mild og nedbørsrik vinter

Den norske vinteren har hittil vært mild og våt. Den høye temperaturen gjør at forbruket hos konsumentene minsker og at nedbøren kommer som regn i stedet for snø.

Den nedbørsrike perioden bidrar til at den hydrologiske balansen har forbedret seg, det handler om summen av vann i magasinene, snømengden i fjellene og nivået på grunnvannet.

Varmerekord i januar

Det er uvanlige temperaturer for januar, gjennomsnittstemperaturen ligger fem grader over normalt ifølge Meteorologisk Institutt. Den 2. januar ble varmerekorden for januar slått to ganger, først ble det målt 18,6 grader på Åndalsnes og så 19 grader på Sunndalsøra. Dette er temperaturer som ligger langt over det vi forbinder med januar.

Fortsatt risiko for høyere priser

Men vi bør tenke på at det fortsatt er stor risiko for høyere priser hvis det kommer en kuldeperiode. Strømprisen styres hovedsakelig av tilbudet – hvor mye som kan produseres – og etterspørselen. Begge deler kan bli høyere eller lavere enn hva markedet forventer.

Vi kan egentlig aldri forutse strømprisen ettersom været er avgjørende. Det er et variabelt marked og nå er forventningene en prisnedgang, men det kan raskt forandre seg. Husholdningene bør være forberedt på eventuell prisoppgang. Vinteren er ikke over enda så sjekk derfor at din nåværende strømavtale er blant de beste før kulden slår til, råder By Nazemi i elskling.no.Forfatter:
Partner Manager elskling.no

Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt