Spørsmål og svar
Ofte stilte spørsmål om tjenesten.

- Hva er elskling.no?
elskling.no tilbyr forbrukere en kostnadsfri, uavhengig og nøytral internettbasert tjeneste for sammenligning av strømpriser og bytte av strømleverandør. Målsetningen er å hjelpe strømforbrukerne å dra fordel av de gunstigste prisene og tjenestene som tilbys av ulike strømleverandører. elskling.no har derfor utviklet beregningsmodeller som bedømmer nøkkelfaktorer som pris, sted, service og miljø og gir forbrukerne forslag på hvilke tilgjengelige tilbud som passer dem best.
elskling.no sammenligner samtlige strømleverandører på det norske markedet.
- Hvorfor bytte strømleverandør?
Gjennom å aktivt velge kraftkontrakt kan du minske strømutgiftene dine og fremme produksjon av fornybar energi. Etter avreguleringen av det norske kraftmarkedet er det opp til forbrukerne å aktivt bedømme de forskjellige tilbudene fra landets strømleverandører for å velge en kontrakt som passer den egne husstanden. Dagens kraftmarked kan sammenlignes med en strømjungel med tusenvis av ulike kraftkontrakter å velge mellom. Enhver forbruker har sine egne unike forutsetninger og også preferanser når det gjelder strømmens miljøpåvirkning, strømleverandørens kundetilfredshet, kontraktsvilkår osv.
Gjennom å benytte elskling.no kan du enkelt og kostnadsfritt følge opp sammenligningen og aktivt velge strømleverandør, og på denne måten få en kontrakt som er skreddersydd etter dine preferanser og dermed spare penger.
- Hvorfor bruke elskling.no for bytte av strømavtale?
elskling.no kan gjennom å tilby et komplett, enkelt og objektivt verktøy forenkle kompliserte sammenligninger av strømpriser i dagens strømjungel. I tillegg til sammenligningen tar elskling.no seg helt kostnadsfritt av skiftet av strømkontrakt for kunden. elskling.no besørger hele prosessen og sikrer at skiftet blir gjennomført uten problemer. Vi har solid erfaring fra strømbytte og har som bedriftsstrategi å fokusere på og kun jobbe med strøm. Dermed kan du kjenne deg trygg når strømbytteekspertene våre håndterer saken din.
Søk og sammenlign alle Norges strømleverandører i ett søk
elskling.no formidler en komplett og upartisk sammenligning av samtlige strømleverandører på det norske kraftmarkedet for å foreslå de kontraktene som passer dine preferanser og forutsetninger best.
Velg basert på penger, kundetilfredshet og miljø
Velg strømleverandør etter pris, kundetilfredshet og fornybar energi. Tjenesten er helt gratis å benytte og for vår del spiller det ingen rolle hvilken av de drøyt 120 strømleverandørene du velger å skifte til. Dersom du blir fornøyd, blir vi fornøyde.
Bytt og spar tid
Vi hjelper deg å skifte strømleverandør kostnadsfritt.
elskling.no er gratis - det kommer ingen gebyrer i tillegg til prisen du ser.
I tillegg til det vanlige tilbudet av kraftkontrakter tilbyr en del strømleverandører en lavere pris via elskling.no enn den vanlige prisen. Disse eksklusive kampanjene fra strømleverandørene på elskling.no tilbys kun de kundene som velger å bytte direkte på elskling.no. Hensikten er å belønne bytter som gjøres på nettet.
- Er det vanskelig å bytte strømleverandør?
Det har aldri vært lettere å sammenligne og skifte kraftkontrakt. elskling.no kan gjennom å tilby et komplett, enkelt og objektivt verktøy forenkle kompliserte sammenligninger av strømpriser i dagens strømjungel. I tillegg til sammenligningen tar elskling.no seg helt kostnadsfritt av skiftet av strømkontrakt for kunden. elskling.no besørger hele prosessen og sikrer at skiftet blir gjennomført uten problemer.
Det eneste du trenger å ha tilgang til er en tidligere strømregning/strømfaktura. Der står all informasjon som er nødvendig for å raskt og enkelt kunne gjøre et aktivt valg og skifte til en bedre strømleverandør.
- Er det noen risiko forbundet med å skifte strømleverandør?
Det kan kjennes usikkert å skifte strømleverandør. Vi vil likevel understryke at skiftet garantert ikke påvirker tilgangen til strøm. Det oppstår aldri noen strømavbrudd i løpet av prosessen. Den eneste merkbare forandringen er at du får en bedre kraftkontrakt.
Noen korte fakta når det gjelder å skifte strømleverandør:
Skiftet medfører ikke strømavbrudd.
Du får ingen doble kostnader. Din nye strømleverandør blir enig med den gamle leverandøren om en dato for skiftet og deretter betaler du bare til den nye strømleverandøren.
Å skifte gjennom elskling.no medfører ingen ekstra omkostninger for deg som forbruker
Vær oppmerksom på at du må forsikre deg om at du ikke er bundet til en fast kontrakt hos en annen strømleverandør før du skifter. Hvis dette er tilfelle kan du måtte betale en straffeavgift for kontraktsbrudd.
- Kan det bli strømavbrudd under selve skiftet?
Absolutt ikke!
Strømmen kommer gjennom de samme ledningene og du beholder den vanlige strømmåleren som eies og vedlikeholdes av nettleverandøren din. Den gamle og nye strømleverandøren tar kontakt med hverandre og blir enige om en dato for skiftet. På denne måten finnes det ingen risiko for at ikke strøm blir levert til boligen din.
- Jeg bor på Sørlandet, kan jeg likevel få strøm fra en leverandør i Nord-Norge?
Ja!
Du kan velge hvilken strømleverandør du vil uansett hvor du bor i landet. Det koster ikke mer å levere strøm fra leverandøren du har valgt uansett hvor langt det er fra leverandøren til boligen din. Det spiller ingen rolle hvilken fysisk plass strømmen blir produsert og ført inn i nettet for det du betaler for strømmen.
Noen strømleverandører har likevel valgt å ikke tilby kontrakter til visse områder, for eksempel leverandører som kun jobber lokalt eller innen ett spesifikt strømområde. Du kan tegne alle de kraftkontraktene som presenteres i sammenligningen på elskling.no og de gjelder for det postnummeret som du oppga i begynnelsen av sammenligningen.
- Hva trengs før jeg bytter på elskling.no?
Det kreves minimale forberedelser for å velge strømleverandør gjennom elskling.no:
Forsikre deg om at du ikke er bundet til en fastpriskontrakt eller har oppsigelsestid hos din nåværende strømleverandør, dette kan du se på den siste strømregningen din.
For å kunne sammenligne og bytte til den beste kraftkontrakten via elskling.no trenger du å ha informasjon om måleranlegget ditt tilgjengelig. Denne står på den gamle strømregningen din.
Deretter kan du enkelt og kostnadsfritt sammenligne og bytte strømleverandør på elskling.no.
- Hvordan foregår byttet på elskling.no?
Det første skrittet for å bytte er å sammenligne samtlige strømleverandører i Norge. Vi på elskling.no har samlet alle kontraktene i landet i databasen vår. For å finne rett avtale for net deg så begynner du sammenligningen gjennom å oppgi det postnummeret anlegget for kraftkontrakten gjelder.
For å siden kunne sortere blant kontraktene så oppgir du forutsetningene dine når det gjelder beregnet årlig strømforbruk samt preferanser for hvilken type kontrakt du vil ha, hvordan du vil betale, om du vil se kontrakter med 100% fornybar garanti samt hvordan du vil sortere listen ? ut fra best pris eller kundetilfredshet.
Deretter presenteres en liste over kraftkonktrakter som er skreddersydd basert på dine valg. Nå kan du klikke deg videre til registeringssiden der du fyller ut adresseopplysninger og anleggsinformasjon. Du finner alt som trengs på en gammel strømregning.
Etter at du har fylt ut disse feltene og klikket på ?videre? i tjenesten så mottar du en kvittering på byttet. Når du har kommet så langt tar elskling.no over prosessen og håndterer resten av byttet for deg.
Det er helt gratis å benytte denne tjenesten. Det eneste du skal være oppmerksom på, dersom du er bundet av en fastprisavtale eller har oppsigelsestid, er å si opp den nåværende kontrakten din slik at du ikke begår kontraktsbrudd.
- Hva skjer når jeg har valgt å skifte strømleverandør og hvor lang tid tar det?
Bytteprosessen for deg som benytter elskling.no er veldig enkel. Alt du trenger å gjøre er å tegne den kontrakten du vil ha via elskling.no.
elskling.no har velutviklede prosesser for å håndtere byttet ditt. Vi tar med én gang kontakt med strømleverandøren du har valgt, forutsatt at du har fylt ut korrekt de opplysningene som trengs for å bytte. Etter at avtale er inngått med den nye leverandøren, vil denne sende melding til nettselskapet om leverandørskiftet. Slik melding må sendes til nettselskapet senest 2 uker før leverandørskiftet skal gjennomføres.
Et leverandørskifte tar vanligvis mellom 2-3 uker.
Nettselskapet gir beskjed til din gamle leverandør om at de vil miste kunden. Det er normalt ikke nødvendig å si opp avtalen med din gamle kraftleverandør, da dette gjøres ved at nettselskapet sender melding om leverandørskiftet til den gamle kraftleverandøren.
Dersom du har en kraftleveringsavtale med bindingstid (for eksempel en fastprisavtale) bør du imidlertid ta kontakt med leverandøren din før du skifter kraftleverandør. Dette for å klargjøre om du kommer i et erstatningsforhold til den gamle leverandøren ved å skifte til en ny leverandør.
- Med nye strømmålere slipper du å sende måleravlesning til Elskling.no
Har du fått en ny strømmåler (AMS-måler)? Da trenger du ikke lenger å lese av strømmen og sende avlesningen inn til Elskling.no eller nettselskapet ditt. Nå sendes måleravlesningen automatisk, slik at din netteier får informasjon om ditt strømforbruk ? uten at du trenger å foreta deg noe
Har du ikke fått ny strømmåler? Om strømmåleren din ikke har blitt byttet ut med en ny automatisk strømmåler, kan du fortsatt sende din målerstand til din lokale netteier. Dette er viktig ved bytte til ny strømleverandør.
- Hvilke strømleverandører inngår i databasen deres?
elskling.no inkluderer samtlige strømleverandører som er virksomme på det norske kraftmarkedet, både lokalt og nasjonalt. Vi overvåker kontinuerlig markedet for å fange opp nye aktører, notere eventuelle bedriftserverv og sammenslåinger og er dermed alltid oppdatert.
- Kan jeg stole på prisene som oppgis på nettsiden?
Prisene på elskling.no blir oppdatert og kvalitetskontrollert flere ganger hver dag. Som Sveriges ekspert på strømbytte, elskling.se, har vi i løpet av de siste fem årene utviklet interne system og rutiner for alltid å kunne tilby oppdatert og korrekt prisinformasjon på nettsiden. elskling.no er en helt uavhengig aktør som ikke på noen måte favoriserer visse strømleverandører, men sammenligner samtlige kraftkontrakter på en objektiv måte ut fra forbrukerens preferanser.
elskling.no sammenligner samtlige strømleverandører som er virksomme på det norske markedet. Ut fra dette gir elskling.no et komplett og rettferdig bilde av tilbudet av kraftkontrakter på det norske kraftmarkedet.
Det er viktig å merke seg at vi presenterer totalprisen du som forbruker betaler. Vi inkluderer dermed alle skatter og avgifter som inngår i avtalen. Gjennom å klikke på totalprisen som oppgis i boksen så får du spesifisert hvilke deler som inngår i prisen. Nettleie til ditt lokale nettselskap kommer i tillegg.
- Hvem oppdaterer priser og vilkår på elskling.no?
Prisene på elskling.no blir oppdatert og kvalitetskontrollert flere ganger hver dag.
- Hvordan beregner dere totalprisen som gjelder for meg?
elskling.no inkluderer samtlige avgifter i beregningen av totalprisen. Den kilowattprisen som oppgis i sammenligningen på resultatsiden er den totale prisen for strømmen og inkluderer strømpris, fast årsavgift og andre eventuelle avgifter som leverandøren kan tenkes å ta ut som for eksempel start/tilkoblingsavgift og eventuell fakturaavgift samt moms*.
For å få spesifisert de ulike delene av regnestykket bak totalprisen så kan du klikke på totalprisen i boksen på resultatsiden.
De flytende prisene er basert på forrige måneds gjennomsnittlige spotpris på kraftbørsen Nord Pool for hvert enkelt strømområde. I tillegg til denne gjennomsnittsprisen kommer leverandørens eventuelle administrative påslag, volumpåslag, fast årsavgift samt andre eventuelle avgifter som for eksempel start/tilkoblingsavgift, fakturaavgift samt moms*.
Dersom en kraftleverandør tar i bruk en annen modell som for eksempel innkjøpspris, tar elskling.no hensyn til dette i beregningen av sammenligningen.
OBS! Siden den gjennomsnittlige spotprisen varierer fra måned til måned er det umulig å nøyaktig beregne strømprisen for en flytende kontrakt. elskling.no baserer beregningen av årskostnaden på en antakelse om at den fremtidige gjennomsnittlige spotprisen blir den samme som forrige måneds gjennomsnittlige spotpris.
* utenom Nord-Norge, Finnmark og Nord-Troms som er fritatt for moms på strøm.
- Hvilken kraftkontrakt bør jeg velge?
Som forbruker kan en fritt velge både strømleverandør og type kraftkontrakt. Det første valget du må ta er om du ønsker fastpris eller en pris som skifter i takt med markedet. Strømleverandørene tilbyr i hovedsak såkalt standard variabel kontrakt, spotpriskontrakt og fastpriskontrakt.
Det kan være vanskelig å avgjøre hvilken slags avtale man bør velge. Det viktigste man bør tenke på er romsligheten i husholdningsbudsjettet. Har man en stram økonomi som ikke tåler svingninger fra måned til måned, kan man velge en fastprisavtale. Har man en litt romslig økonomi, kan man velge en avtale der prisen skifter i takt med markedet.
Grunnlaget for dette er hvilken risiko man ønsker å ta. Velger du en flytende pris, tar du all risiko for prissvingninger på markedet; du betaler mindre hvis prisene faller, og mer dersom prisene stiger. Velger du i stedet en fastprisavtale, må du regne med å betale litt ekstra for å slippe å bekymre deg for prissvingninger. Fastpris gjør at prisen du betaler er den samme uavhengig av om prisene på markedet går opp eller ned.
Spotpris
Spotpriskontrakt er en avtale om at prisen følger markedsprisen som fastsettes på kraftbørsen. I tillegg til markedsprisen må du betale et variabelt eller fast påslag.
Hva betyr spotpris på strøm?Fastpris
En fastpriskontrakt er en avtale om en fast pris på kraft over en periode, for eksempel ett år. Avtaletiden vil normalt være fra tre måneder til tre år. elskling.no sammenligner samtlige fastpriskontrakter. I perioden hvor avtalen gjelder, kan du som kunde normalt ikke skifte leverandør uten å risikere å få et erstatningsansvar overfor den gamle leverandøren. På den annen side er leverandøren forpliktet til å levere strøm for den avtalte prisen, uansett hva som skjer med kraftprisen på markedet. Dette gir deg som kunde en forsikring mot høye strømpriser. Dette kan være en fordel dersom en ønsker forutsigbare utgifter på strøm.
Hva betyr fastpris på strøm?Variabelpris
Prisen på standard variabel kraftpris varierer normalt med utgangspunkt i utviklingen i kraftmarkedet. Imidlertid plikter leverandørene å informere om prisendringer 14 dager før de trer i kraft. Kontraktene har ingen direkte oppsigelsestid, men det tar normalt to til tre uker å skifte fra en strømleverandør til en annen.
Hva betyr variabelpris på strøm? - Hva skjer hvis jeg ikke har noen strømleverandør?
Dersom du ikke har noen strømleverandør, plikter nettselskapet å levere strømtil deg, såkalt venteprodukt. Dette følger av energilovens § 3-3. Slik pliktlevering er ment som en midlertidig ordning inntil du tegner kontrakt med en strømleverandør, og prisen ligger normalt høyere enn hva du kan få hos en strømleverandør. Dersom du havner innenfor leveringsplikten har nettselskapet plikt til å informere deg om hvilke leverandører som leverer kraft i deres nettområde.
- Hva er venteprodukt?
Venteprodukt er et resultat av netteierens leveringsplikt. Netteieren plikter til å levere kraft fram til du har valgt en kraftleverandør og inngått en ordinær kraftleveringsavtale. Denne kraftprisen er regulert av NVE og blir de første 6 ukene avregnet til periodens gjennomsnittlige markedspris + 6,5 øre/kWh inkl. mva. Etter 6 uker øker kraftprisen til periodens gjennomsnittlige markedspris + et påslag mellom 10-30 øre/kWh inkl. mva. Nettleie kommer i tillegg.
- Hvordan ser målepunkt-ID ut?
Alle strømmålere i hele Norge har fått tildelt en unik ID som kalles målepunkt-ID. Dette er ikke det samme som målernummer.
Målepunkt-ID er på 18 siffer, men de 10 første er like for alle målere i Norge. De 10 første tallene er 7070575000
Målepunkt-ID skal være oppgitt på fakturaen fra nettselskapet. Dersom du ikke har tatt vare på denne fakturaen, kan du få oppgitt din målepunkt-ID ved å ta kontakt med nettselskapet dit.
- Opprinnelsesgarantier - hva er det?
Opprinnelsesgarantier er den elektriske energiens varedeklarasjon som gir informasjon til kundene om hvilke energikilder som benyttes for produksjon av strøm. Opprinnelsesgarantier er et miljøbevis på strøm som er produsert fra en bestemt fornybar energikilde som vann, vind, jordvarme, biomasse eller sol. Garantiene skal stimulere til investering i fornybar energi.
Opprinnelsesgarantier utstedes av den statlige kraftsystemoperatøren Statnett SF. Statnett SF er utpekt av Olje- og energidepartementet som utsteder av opprinnelsesgarantier. Kravet om at staten skal opprette et system for utstedelse av opprinnelsesgarantier følger av EUs fornybardirektiv.
- Hva skjer når jeg flytter?
Ved flytting av kundeforhold til en annen kraftleverandør kan du alltid si opp avtalen med kraftleverandøren din med 3 ukers varsel, selv om det dreier seg om en fastprisavtale med bindingstid. Leverandøren kan i slike tilfeller ikke kreve at du betaler noen erstatning på grunn av oppsigelsen (§ 5-1 i standard kraftleveringsavtale).
Ønsker du å beholde kraftleveringsavtalen selv om du flytter, må du undersøke med kraftleverandøren om denne kan levere strøm til din nye adresse. Flytter du innenfor samme kommune vil ikke dette være noe problem.
Ettersom det tar opp til 3 uker å få registrert et skifte av kundeforhold på adressen du flytter til, bør du informere kraftleverandøren om adressen og målepunkt ID til boligen minst 3 uker før du flytter.
- Hvordan fungerer markedet for elektrisk kraft?
Kraftmarkedet i Norge er organisert litt annerledes enn det som ellers er vanlig. Norske forbrukere kan velge kraftleverandør, uavhengig av hvem som er netteier eller produsent.
På de fleste markeder er det slik at vi som forbrukere kan velge hvor vi kjøper varene våre. Hvis vi ikke er fornøyd med et tilbud, går vi til en annen leverandør eller butikk. Også på kraftmarkedet er det slik, men det hele er organisert på en annen måte, siden varen har en noe spesiell karakter. Produksjon og transport (overføring) av elektrisk kraft krever en del tekniske løsninger for å fungere.
For at det skal kunne være et reelt marked for kraft, må vi som kunder kunne velge fritt mellom alle som ønsker å levere varen. Tilgang til leverandørene og transporten av den elektriske kraften får vi igjennom den lokale netteieren. Dette selskapet eier og driver den delen av overføringsnettet som er koblet opp til din bolig. Gjennom dette overføringsnettet er du som kunde tilknyttet andre leverandører, og du kan handle med alle som tilbyr elektrisk kraft i ditt område. Netteierne gir oss tilgang til markedsplassen og sørger for overføring av varen gjennom sitt strømnett og tilknytning til det øvrige nettet.
Denne tilgangen til markedet skjer på ikke-diskriminerende vilkår. Netteieren har en konsesjon fra myndighetene for å bygge og drive anlegg for fordeling av elektrisk energi innenfor sitt område, men denne konsesjonen medfører også en plikt til å levere elektrisk energi til alle som er eller som ønsker å være tilknyttet nettet. Du som kunde har rett til å gjøre en avtale om å kjøpe kraften fra hvilken som helst leverandør som er knyttet til nettet - forutsatt at leverandøren tilbyr kraft i det området du skal bruke den. Netteieren plikter å føre kraften frem. For denne fremføringen må du som kunde betale nettleie til netteieren.
I dette systemet er det kraftprodusenter som produserer kraft som sendes inn i systemet, det er nettselskaper som transporterer kraften, og det er kunder som kjøper og bruker kraften. Som et bindeledd mellom de som produserer kraften og forbrukerne finnes det kraftleverandører. Det er kraftleverandørene du som kunde kjøper kraft fra. Kraftleverandørene kan også selv være produsenter, men det er i rollen som kraftleverandør du som kunde forholder deg til dem.
- Kraftleverandører og nettselskaper forveksles ofte, men hva er egentlig forskjellen?
Kraftleverandør
En kraftleverandør er det selskapet du kjøper strøm fra. Du kan velge mellom mange forskjellige kraftleverandører, og alle har forskjellige priser og avtalevilkår. Dersom du skifter kraftleverandør må du fortsatt betale det samme i nettleie til det lokale nettselskapet. Kraftleverandøren kjøper inn strøm på kraftbørsen, direkte fra produsenter, eller de produserer strømmenselv.
Nettselskap
Nettselskapet eier og er ansvarlig for strømnettet og sørger for at strømmen fra den kraftleverandøren du har valgt blir transportert til huset ditt. Nettselskapet har monopol på sine tjenester innenfor sitt geografiske område. Du kan derfor ikke bytte nettselskap dersom du er misfornøyd med tjenestene deres. Årsaken til dette er at det vil være svært ulønnsomt å ha konkurrerende nettselskap som bygger hvert sitt parallelle strømnett.
- Hva kan jeg gjøre for å spare strøm?
Det finnes en rekke enkle tiltak du kan gjøre for å redusere strømforbruket slik at du får en lavere strømregning. Generelt er det mest å hente på å redusere behovet for strøm til rom- og vannoppvarming, som fort kan utgjøre 75 prosent av energiforbruket.
Det kan lønne seg å bytte ut panelovner med varmepumpe eller pelletskamin, samt etterisolere, skifte gamle vinduer og tette trekkfulle rom. For noen kan det være en mulighet og stenge av rom som sjelden brukes.
Her kan du lese mer om hvordan du kan spare strøm.
Et viktig tiltak for å øke bevisstheten rundt eget strømforbruk og energisparing er avanserte måle- og styringssystemer (AMS). Olje- og energiministeren har derfor varslet at han vil be Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) legge fram et forslag til forskrift om tidligere utrulling av AMS i Midt-Norge. Dessuten fremskyndes den endelige fristen for utrulling i resten av landet. AMS er en form for automatisk strømmåling som kan hjelpe forbrukerne til å redusere sin egen strømregning, da man kan se når strømprisene er på det høyeste.
- Når får alle smart strømmåler (avanserte måle- og styringssystemer AMS)?
Alle strømkunder får nye og smarte strømmålere innen 1. januar 2019. Det er nettselskapene som er ansvarlige for installasjon.
Du som kunde vil få direkte og løpende tilgang på viktig informasjon om eget forbruk. Med denne informasjonen vil du i langt større grad kunne effektivisere strømforbruket ditt.
Her kan du se hvor langt utrullingen er kommet
Smarte strømmålere
AMS-status på kart - Har jeg noen plikt til å lese av strømmåleren?
I utgangspunktet er det nettselskapet som plikter å sørge for at måleren din blir avlest. Gjennom nettleieavtalen du har med nettselskapet stilles det normalt krav til at du selv skal lese av måleren og sende avlesning til nettselskapet.
Dersom du ikke leser av måleren, kan nettselskapet stipulere forbruket ditt. Da risikerer du imidlertid at nettselskapet stipulerer et forbruk som ikke samsvarer med det faktiske forbruket, og at du derfor blir avregnet for feil forbruksmengde. For å sikre en mest mulig riktig avregning er det derfor viktig å sende inn måleravlesninger.
- Hva er elsertifikater?
Norge er fra 1. januar 2012 del av et norsk-svensk elsertifikatmarked som skal bidra til økt produksjon av fornybar kraft. Elsertifikater er en økonomisk støtteordning som stimulerer til økte investeringer i produksjon av strøm fra fornybare energikilder. Fram til 2020 skal Sverige og Norge øke kraftproduksjonen basert på fornybare energikilder med 26,4 TWh. Det tilsvarer strømforbruket til mer enn halvparten av alle norske husholdninger.
Strømkundene finansierer ordningen gjennom at kraftleverandørene legger elsertifikatkostnaden inn i strømprisen. Når kraftleverandørene viderefakturere elsertifikatkostnadene til sine kunder, skal kostnader som følger av elsertifikatplikten inkluderes i prisen ved fastpris- og variable kontrakter, og i påslaget ved spotpriskontrakter.
Hvor mye må jeg betale?
Dine elsertifikatkostnader bestemmes av hvor mye strøm du bruker, og hvordan prisen på elsertifikater utvikler seg. Elsertifikatene omsettes på et åpent marked der tilbud og etterspørsel bestemmer prisen.
Sverige har hatt elsertifikater siden 2003, og Norge og Sverige vil utgjøre et felles elsertifikatmarked. Basert på elsertifikatprisen i Sverige de siste årene, kan du forvente at elsertifikatene vil øke strømutgiftene dine med omtrent 0,75 øre per kWh i 2012.
Strømforbruket finner du på strømregningen fra din kraftleverandør, eller regningen fra ditt nettselskap. Bruker du 20.000 kWh i året, som er typisk for en stor leilighet/lite hus, vil elsertifikatene føre til at du får ekstrakostnad på 150 kroner (inkl mva) i 2012 - forutsatt en elsertifikatpris tilsvarende det vi har sett i Sverige de siste årene. Elsertifikatkostnadene vil stige fram mot 2020, for deretter å avta til ordningen avvikles i 2035. Hvor mye den årlige elsertifikatkostnaden blir for strømkundene, avhenger av hvordan prisen på elsertifikatene utvikler seg.
Vil du vite mer?
NVE forvalter elsertifikatordningen i Norge, og vi vil publisere relevant informasjon.
Finn den beste strømprisen
Spar i gjennomsnitt 2500 kr per år
- Raskt og enkelt
- Helt kostnadsfritt
- Objektiv
- Oversiktlig