Vis: Valgt melding   10 nyeste   2023   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Strømprisen fortsetter å falle

Den gjennomsnittlige spotprisen på strømbørsen Nord Pool ble i mars på 21,4 øre/kWh for Oslo og Kristiansand, 21,3 øre/kWh for Bergen og 21,9 øre/kWh for Trondheim og Tromsø. Dette er ca. 12 prosent lavere enn gjennomsnittlig spotpris i februar og på linje med tilsvarende måned i fjor. Værforholdene fremover blir avgjørende for utviklingen av årets vårflom. Årets Earth Hour satte rekord i antall deltakerland.

- Strømprisen fortsatte å falle i mars, samtidig som vi nærmer oss vårflommen. Denne kan komme til å presse strømprisene ytterligere, sier Jens Regnström, grunnlegger av strømbyttetjenesten elskling.no.

Våren er den tiden på året da snøen smelter og, sammen med markvannet, renner til vannmagasinene. Avhengig av hvor raskt snøen smelter og hvor stor tilstrømningen blir, kan det av og til bli stort press på vannkraften. En kraftig tilstrømning tvinger vannkraftprodusentene til å produsere mer strøm enn etterspørselen på markedet tilsier. Overflødig strømproduksjon setter da press på strømprisen.

Ifølge NVE er det store forskjeller på snøforholdene i landet. I mange byer er det ingen snø. Østlandet har stort sett normale snøforhold, og det samme gjelder store deler av fjellene i nord. I fjellene på Vestlandet og i Agder ligger det mye snø.

- Det ser i alle fall ut til at skiføret er sikret for de som reiser på fjellet i påsken. Det gjenstår imidlertid å se om vårflommen presser strømprisnivået ytterligere og bidrar til lavere kostnader for husholdninger med spotprisavtaler, sier Jens Regnström.

Gitt at det blir kaldere enn normalt fremover, kan det hende at vårflommen ikke kommer før i mai. Prisdriveren i tiden fremover er værutviklingen, ettersom temperaturen direkte påvirker oppvarmingsbehovet og nedbøren og snøsmeltingen påvirker vannkraftproduksjonen.

Hele 172 land, flere enn noensinne, deltok under årets Earth Hour som gikk av stabelen lørdag 28. mars kl. 20.30 til 21.30. Lyset ble slukket i over 1400 velkjente bygninger verden rundt, blant annet Eiffeltårnet i Paris og Operahuset i Oslo.

- Dersom man ser på det totale strømforbruket under Earth Hour, viser dette kun en liten reduksjon. Earth Hour handler imidlertid ikke først og fremst om å spare energi, men å skaffe oppmerksomhet rundt klimaforandringer og hva vi sammen kan gjøre for å forebygge dem, sier Jens Regnström.

Forfatter:
Leder av elskling.no

Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt