Vis: Valgt melding   10 nyeste   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Strømprisen tidobler seg i sommer

I fjor sommer lå strømprisen på snaue 3 øre/kWh. I år vil den ligge på 40 øre. Nå gjelder det å sjekke om du har en god strømavtale.

Sommeren 2020 var strømprisen rekordlav og havnet på 2,98 øre i juni, juli og august i gjennomsnitt. Denne sommeren forventes strømprisen på Nord Pool å havne på rundt 40 øre/kWh eks moms.

– Vi må huske at 2020 var et eksepsjonelt år med tanke på de lave strømprisene, sier Anne By Nazemi, leder for Elskling.no som viser norske strømavtaler. – Sammenligner vi med 2018 og 2019, så er ikke årets strømpris så mye dyrere, men det gir likevel god motivasjon til sjekke strømavtalen, sier hun.

Forbruket av strøm går riktignok en del ned under sommermånedene, men du vil uansett se at strømregningene blir over ti ganger så høy som i fjor.

Hvorfor er strømmen så dyr nå?

Hele Norden har hatt et stort hydrologisk overskudd med overfylte vannmagasiner. Dette overskuddet er nå nede på normalt nivå, og strømprisen presses derfor oppover.

I Europa har etterspørselen etter kull og gass økt det siste året. Prisen på strøm som produseres med kull og gass som energikilde, påvirkes derfor av prisøkningen på råvarene.

Forbedret overføringskapasitet gjør at Norge eksporterer mer overskuddskraft enn tidligere når prisene er høyere i Europa.

Fortsatt dyr strøm til høsten

Eksperter forventer at strømprisen vil ligge på rundt 45 øre/kWh eks moms til høsten. Men blir det uvanlig vått eller tørt i sommer, så vil det påvirke prognosene framover.

Hva kan du som strømkunde gjøre?

– Vi anbefaler alltid at du ser over strømforbruket og strømavtalen din, forklarer By Nazemi. – Den billigste strømmen er den du ikke bruker. Nå på sommeren er forbruket generelt ganske lavt, men til høsten vil det øke og de fleste vil nok merke det når strømregningen kommer, sier hun.

– De fleste ser først over strømavtalen sin når regningen blir høyere, men da har man allerede betalt for mye i en del uker eller måneder. Det beste er å ta grep allerede nå slik at du kan sikre deg en gunstig avtale med langsiktige vilkår. På Elskling.no ser du hvilke avtaler som har prisgaranti og hvor lenge du er garantert prisen, forklarer By Nazemi.

Forfatter:
Partner Manager elskling.no


Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.by-nazemi@elskling.no


Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale – enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Videre

Vis: Valgt melding   10 nyeste   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år