Vis: Valgt melding   10 nyeste   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Spår rekordhøye strømpriser i vinter

En fersk analyse spår en økning for strømprisen på opp mot 80%. Hvis spådommen blir sann, betyr det en ekstraregning på 2 200 kr for gjennomsnittsboligen det neste halvåret, sammenlignet med i fjor. Les strømekspertens tips om hvordan din husholdning kan spare strøm.

- Alle piler peker i retning av at prisene skal opp. Kanskje dette er tiden hvor norske forbrukere omsider tar innover seg litt strømvett, sier strømekspert Jens Regnström i Elskling.no.

Regnström mener nordmenn generelt er dårlige på å spare strøm. Men de høye prisene som kommer er ikke utelukkende er vår egen feil.

- Flere av kjernekraftverkene i Frankrike har vært rammet av stans. Det gir ringvirkninger også i det tyske markedet, som er avgjørende for prisnivået i Europa, sier Regnström.

Samtidig har det vært lite nedbør i Skandinavia. Hvis vi i tillegg får en kaldere vinter enn normalt kan strømprisen bli enda høyere enn analysen spår.

Slunkne vannmagasiner
- Vannmagasinene er vesentlig tommere enn normalt for årstiden. Det kan bli spesielt kritisk for folk i Trøndelag og Møre og Romsdal, som venter på at den forsinkede kraftlinjen mellom Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal skal bli ferdig, sier Regnström.

Prishopp-analysen fra Elskling.no er basert på tall fra kraftbørsen Nasdaq OMX*. Tallene viser en forventet pris på omkring 37 øre/kWh neste halvår (november-april), mens tilsvarende tall for i fjor var omkring 21 øre/kWh. En gjennomsnittlig husholdning bruker rundt 20 000 kWh strøm per år, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Regnströms strømsparetips
Strømeksperten har fem tips til deg som ønsker å unngå sjokkregningen:

1) Ta det store steget: bytt ut panelovner med varmepumpe
2) Senk innetemperaturen med 1 grad til mellom 19-22 °C. For hver grad sparer du ca. 5 prosent av kostnadene til oppvarming, samtidig som du får et bedre innemiljø
3) Redusér varmen i rom som ikke er i bruk
4) Montér termostat for styring av romoppvarmingen, og tidsur for nattsenking av temperaturen
5) Et enkelt og billig tiltak er å montere tettelister rundt trekkfulle vinduer og dører

*Stengningskurser Nasdaq 1. november, ekskl. moms og avgifter

Forfatter:
Leder av elskling.no

Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt