Vis: Valgt melding   10 nyeste   2023   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Slik får du lavere strømpris i vinter

Strømmen kan bli 18 prosent billigere i vinter, viser en undersøkelse fra strømportalen Elskling. I tillegg kan du spare 1500 kroner på å velge spotprisavtale.

Markedet forventer en strømpris på omkring 38 øre/kWh eksklusiv avgifter fra oktober til mars, dette viser en fersk analyse av strømprisene på kraftbørsen som elskling.no har utført. Det betyr at strømprisen vil være 18 prosent lavere enn tilsvarende periode i fjor.

Husholdninger med spotprisavtale kan gå vinteren i møte uten store bekymringer takket være normale mengder vann i magasinene.

Dette påvirker strømprisen akkurat nå
Strømprisen styres hovedsakelig av tilbudet, altså hvor mye som kan produseres, og etterspørselen. Det som avgjør strømprisen i vinter, er nedbørsmengden og selvsagt temperaturen som påvirker behovet folk har for oppvarming.

- Forventingene om lavere strømpris i vinter sammenlignet med i fjor, har sin bakgrunn i en bedre hydrologisk balanse, noe som reduserer risikoen for å måtte importere strøm dersom været blir kaldere enn normalt, sier Jens Regnström som er strømekspert i elskling.no.

Sparer 1260 kroner i strøm
En normal husholdning har et årlig strømforbruk på omkring 20 000 kWh og bruker omkring 12 600 kWh eller 63 prosent av strømmen i vinterhalvåret. En slik husholdning med spotprisavtale kan forvente å se en strømregning i vinter som er 1260 kroner lavere enn i fjor.

- Får markedet rett, så er det gode nyheter for 70 prosent av alle husholdninger i Norge, for de har valgt spotpris, sier Regnström.

Variabel pris var dyrest i fjor
Ifølge statistikk fra SSB betalte husholdningskunder med spotprisavtale i gjennomsnitt 53 øre/kWh i fjor vinter, eksklusiv avgifter. Husholdninger med variabel pris betalte 10 øre mer, altså omkring 63 øre/kWh eksklusiv avgifter. Prisforskjellen innebar at en husholdning med variabel pris i fjor vinter betalte 1 575 kr mer for sin strøm sammenlignet med husholdninger som hadde valgt spotprisavtale.

- Vi ser tydelig i statistikken fra SSB at disse avtalene om variabel pris sjelden lønner seg. Over 25 prosent av strømkundene har fortsatt valgt slik avtale, vi håper andelen synker ytterligere og råder kunder med denne type avtale å endre til spotpris før vinteren kommer, sier Regnström.

Analysen bygger på terminkursene for strøm ved strømtbørsen Nasdaq OMX og EUR/NOK per 10. oktober 2019

Forfatter:
Leder av elskling.no

Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt