Vis: Valgt melding   10 nyeste   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Slik blir strømprisen i vinter

Etter en periode med lav nedbør kom det såpass mye sommerregn at vannstanden i kraftanleggene nå er god før vinteren. Samtidig ble prisen på kull nesten fordoblet de siste 18 månedene, noe som smittet over på de nordiske strømprisene gjennom året.

Strømmarkedet forventer at strømprisene i vinter vil ligge på omtrent samme nivå som i fjor vinter, ifølge en analyse av terminkursene for strøm ved kraftbørsen som elskling.no har gjort.

Innestengt kraft lager større sprik i strømprisene
Gjennomsnittsprisen i august ble 24,9 øre/kWh i Sør-Norge. Prisen er 25 prosent høyere enn august i fjor da den lå på 19,9 øre/kWh. Dette skyldes at det nå er en mer normal ressurssituasjon enn i fjor, og at kullprisene ligger på et høyere nivå.

I Trondheim lå spotprisen i august cirka 7 prosent lavere enn august i fjor. I Tromsø lå den hele 20 prosent lavere. Bakgrunnen til den lave spotprisen i Nord-Norge er at det har vært flere flaskehalser i strømnettet for dem som leverer strøm fra vannkraftverkene.

Dette påvirker strømprisen akkurat nå
Samtidig som risikoen for vannmangel i kraftanleggene Norge er blitt mindre, er et flertall av svenske atomkraftverk ute av drift. Det gir stigende spotpriser i Norden. Atomkraftverk står for 40 prosent av strømproduksjonen i Sverige, nå er markedet engstelig for hva som skjer, det driver prisene opp.

De norske spotprisene påvirkes ikke like mye av dette, det er nemlig vedlikeholdsarbeid på kraftlinjene mellom Norge og Sverige, overføringskapasiteten er begrenset.

Markvannet er det vannet som ligger høyere opp enn grunnvannet. Ved tørt vær og lave nivåer i markvannet blir det lite tilførsel av vann til magasinene, dette gir et underskudd i vannbalansen – også kalt den hydrologiske balansen. Ved strømunderskudd tvinges Norden til å importere strøm fra blant annet kullkraftverk fra Tyskland og andre land på kontinentet. Da påvirkes vi av de høye prisene for kull og utslippsrettigheter for karbondioksid.

Prisen på strøm fra vannkraft settes ganske enkelt til det samme som prisen fra kullkraftverk i slike tilfeller i markedet. Dette kalles marginalprissetting der prisen for den siste kWh setter prisen for alle kraft.

Stabilt prisleie for strøm før vinteren
En analyse fra elskling.no viser at markedet nå tror at strømprisen i vinter vil ligge på 30 øre/kWh (pluss avgifter). Analysen bygger på terminkursene for strøm ved kraftbørsen Nasdaq OMX 31. august 2017. Skulle markedet få rett, vil prisene ligge på samme nivå som i fjor vinter.

– Vi går mot kaldere tider med økt strømforbruk blant husholdningene. Vi får håpe at markedet har gjettet riktig når det gjelder prisutviklingen i vinter. Det husholdningene kan gjøre før vinteren er å sjekke om de har en god strømavtale, dette er viktig nå som forbruket øker, sier Jens Regnström som er leder av strømbyttetjenesten elskling.no.

Når det gjelder spotprisavtale, viser en gjennomgang utført av elskling.no at prisforskjellen mellom de dyreste og de billigste er på omkring 18 øre/kWh. Det utgjør en forskjell på 2.300 kroner bare i vinterhalvåret for en husholdning med et årsforbruk på 20.000 kWh. Vintermånedene er definert til oktober-mars, husholdningens antatte forbruk er i perioden er 64,21 prosent av årets forbruk.

Forfatter:
Leder av elskling.no

Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt