Vis: Valgt melding   10 nyeste   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Rekordhøy strømpris – halvparten av kundene velger fastprisavtaler

De høye strømprisene gjør at stadig flere nordmenn vurderer fastprisavtale på strøm. Men husk at fastpris er både trygghet og gambling på samme tid.

Normalt er spotprisavtale over tid det rimeligste alternativet, men nå kan det være de som har tegnet fastprisavtaler som er vinnerne under høsten. Det var nok ikke mange som kunne forutse og ta høyde for den helt uventede prisstigningen som kom. Så husholdninger som inngikk fastprisavtale rett før prisene begynte å stige, er de som sparer mest på strømregningen i høst.

Strømprisene har virkelig skutt i været etter sommeren. For Sør-Norges del ligger månedssnittet for spotprisen i september på hele 109 øre/kwh eks mva og avgifter. Nord og Midt-Norge kommer billigere unna med rundt 52 øre/ kWh.

Tall fra strømbyttetjenesten Elskling.no viser at interessen for fastprisavtaler har steget kraftig den seneste tiden:

Juni 5 prosent fastpris

Juli 20 prosent fastpris

August 44 prosent fastpris

Svært uvanlig at så mange velger fastpris

– Våre statistikker viser at rundt 90 prosent av forbrukerne vanligvis velger spotprisavtaler. Det er svært uvanlig at nesten halvparten nå velger fastprisavtale. Det er på grunn av de stigende strømprisene at forbrukerne nå ikke våger å ta like stor risiko, sier Anne By Nazemi som er partner manager Elskling.no.

Litt gambling er det uansett

Husk at også fastprisavtaler er på et vis forbundet med «gambling», det spørs hva motivasjonen din er. Forsøker du å komme billigst ut med strøm i vinter, er det ikke sikkert at en fastprisavtale er det beste. For du må regne med at strømselskapet er flinkere enn deg til å gjette strømprisen fremover og at selskapet legger inn høy margin i fastprisavtalen for å sikre seg. Strømselskapet er ikke interessert i å tape penger noen uker eller måneder frem i tid, derfor er en fastprisavtale i utgangspunktet en dyrere avtale enn en spotprisavtale.

Risikoen er at spotprisen over lengre tid går ned til normale nivåer samtidig som du er bundet til en dyr fastpris. Men er din motivasjon å slippe overraskelser på strømregningen, fordi økonomien din er presset, da er fast pris en god forsikring.

Fordeler og ulemper med de forskjellige strømavtalene

Spotprisavtale:

Strømprisen baseres på spotprisen på den nordiske kraftbørsen Nord Pool. Den avgjør hva du skal betale per kWh, i tillegg kommer avgifter og påslag fra strømleverandøren.

Fordel: Synker prisen på kraftbørsen, vil strømavtalen din følge den utviklingen og du betaler mindre for strømmen. Denne avtaletypen har vist seg å være det billigste alternativet over tid.

Ulempe: Spotprisen på kraftbørsen kan raskt gå opp, og da vil strømregningen din gjøre det også. Da kan du få høyere strømregninger i perioder. Tåler ikke økonomien din uventede utgifter? Spotpris er en ulempe for dem som trenger forutsigbarhet i økonomien.

Fastprisavtale:

Strømprisen per kWh er fast over en lengre tidsperiode med bindingstid.

Fordel: Det gir forutsigbare strømregninger.

Ulempe: Har vist seg å være dyrere enn spotpris på lengre sikt. Det medfører oftest bruddgebyr å bryte avtalen før bindingstiden har løpt ut.

Ønsker forutsigbarhet

– Generelt fraråder vi fastprisavtaler på strøm, siden spotpris ofte er rimeligere over tid. Men med de spotprisene vi ser nå, kan fastprisavtale kan være aktuelt å vurdere om du ønsker mer forutsigbarhet framover. Men pass på så du ikke agerer for sent og går glipp av de avtalene som har de beste prisene, sier Anne By Nazemi, leder for strømbyttetjenesten Elskling.no.

Hva er grunnen til den høye spotprisen?

Strømprisen påvirkes av flere faktorer:

· Vær- og vindforhold

· Fyllingsgraden i vannmagasinene

· Råvarepris på olje, kull og gass

· Pris på CO2-kvoter

Å bytte strømselskap er enkelt og gratis

Når du bytter strømleverandør så tar vi oss av alt det praktiske, og det koster ingenting å skifte leverandør.Forfatter:
Partner Manager elskling.no


Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt