Vis: Valgt melding   10 nyeste   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Påskedusjen er dyrere på hytta

Dersom du planlegger å tilbringe påskeferien på hytta, er sannsynligheten høy for at du betaler dyrt for strømmen. Tall fra SSB viser at hyttestrømmen i snitt koster 50 prosent mer enn strømmen hjemme. Ved å ta bevisste strømvalg kan det være penger å spare i ferien.

Omtrent halvparten av Norges befolkning velger å tilbringe påsken på hytta, og mange benytter anledningen til å være utendørs og i skiløypene. Men dusjen du tar etterpå koster sannsynligvis langt mer enn det den gjør hjemme.

Dyr nettleie skyldes høy utbyggingskostnad
Strømprisene er for tiden lave, men fortsatt er det stor forskjell mellom hva du betaler hjemme og på hytta. Grunnen til prisforskjellen forklarer daglig leder for strømbyttetjenesten ELskling.no, Jens Regnström, slik:

- I Norge gjenspeiler nettleien du betaler hva det koster å bringe strømmen frem til forbruker. Hytter ligger gjerne utenfor allfarvei og kostnaden for å bygge kabel må deles på færre forbrukere. Derfor har de fleste hytter dyr nettleie. Men det overrasker oss at hyttefolket også har gjennomgående høyere strømpris.

Elskling.no har sammenliknet tall på det norske strømmarkedet som viser at hytter og fritidshus betaler dobbelt så mye for nettleien og seks prosent mer for strømmen. Til sammen blir det 50 prosent dyrere enn hjemme.

Lavere prisbevissthet utenfor hjemmet
I tillegg til utbyggingskostnadene er det også andre faktorer som spiller inn på strømprisen.

- Hytteeiere betaler sannsynligvis mer for hyttestrømmen fordi de ikke er like prisbevisste når det gjelder fritidsboligen, som de er med helårsboligen. I tillegg må du må aktivt velge strømavtale til hytta. Hvis ikke får du levert ekstra dyr strøm på såkalt leveringsplikt. Hyttefolket bør være bevisste på strømkostnaden de også, oppfordrer Regnström.

Forskjell på strøm og nett
For å få strøm inn til hjemmet eller hytta kreves det to typer avtaler. En nettavtale og en strømavtale. Enkelt forklart er nettavtalen en avtale med selskapet som eier og drifter kraftledningene som fører strømmen frem fra kraftverket til hytta eller boligen. Fordi det er lite lønnsomt å bygge flere strømnett i et gitt område, har du kun èn nettleverandør som i praksis har monopol.

Den andre strømavtalen er med selskapet som leverer selve strømmen som overføres gjennom strømnettet. Det er 118 strømleverandører i Norge og du kan velge fritt hvem du vil kjøpe strømmen av. Unnlater du å velge strømleverandør selv er nettselskapet pliktig til å levere deg strøm - og det tar de seg svært godt betalt for.

- Fordi hyttestrømmen er dyrere er det også mer å spare på å være prisbevisst og bruke mindre. Vær for all del aktiv og tilbring dagene utendørs når påsken kommer, men vi anbefaler hytteeiere å ta en titt på strømavtalen for hytta før regningen for påskestrømmen kommer, avslutter Regnström.

Forfatter:
Leder av elskling.no

Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt