Vis: Valgt melding   10 nyeste   2023   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Ny strømrekord: Negativ døgnpris for første gang i Midt-Norge og Nord-Norge

I helgen ble det satt ny rekord i antall timer med negative strømpriser, og torsdag 25. mai blir det for første gang negativ gjennomsnittlig strømpris for døgnet.

Gjennomsnittlig spotpris fra NordPool for Midt- og Nord-Norge blir torsdag -1,16 øre/kWh for døgnet. Det samme gjelder for de to nordlige prisområdene i Sverige. (Pris eks mva og eventuelle avgifter)

Hvorfor er strømprisen så ekstremt lav?

Rapport fra NVE viser at minsket forbruk, økt tilsig i vannmagasinene og uregulerbar kraftproduksjon fra sol- og vindkraft har bidratt til nedgangen i strømprisene. Ved utgangen av uke 20 økte fyllnadsgraden i Norge til 34,1 prosent. Til sammenligning er medianverdien på tilsvarende tidspunkt 37,6 proent. På grunn av snøsmeltingen er det forventet at tilsiget vil fortsette inn i neste uke.

Det er altså stor andel uregulerbar strømproduksjon i de nordlige delene av Norge og Sverige. Det blåser mye, samtidig som snøsmeltingen gjør at elvekraftverkene produserer for fullt. Begrensninger i overføringskapasiteten gjør at overskuddsstrømmen ikke kan eksporteres sørover. Det er dermed mer tilgjengelig strøm enn etterspørselen krever.

Også i Sør-Norge er det betydelige innslag av uregulerbar strømproduksjon. Men strømprisene går derimot ikke ned til minuspriser, siden overskuddstrømmen blir eksportert til Europa.

Betaler du mer for strømmen enn nødvendig?

Selv om du en gang i tiden tegnet en spotprisavtale med lavt påslag og lave avgifter er det ikke sikkert du fremdeles får billig strøm. Strømleverandørene har rett til å endre vilkårene, så dersom du ikke har sett over strømavtalen på en stund er det stor risiko for at du nå betaler mer enn nødvendig.

-Vi oppfordrer husholdninger som ikke har sett over strømavtalen sin det siste året til å gjøre en sammenligning på nett for å forsikre seg om at de fortsatt har konkurransedyktige vilkår, sier Anne By Nazemi, Norgesansvarlig for sammenligningstjenesten elskling.no.

Med hjelp av elskling.no kan du på en enkel og smidig måte sammenligne strømavtaler – og spare noen tusenlapper. Det eneste du trenger er å sette av 5-10 minutter av tiden din, og en strømfaktura.

-Mange husholdninger har fremdeles unødvendig dyr strømregning. Hvis du sammenligner og endrer strømavtale med jevne mellomrom, sikrer du en god avtale og bidrar til økt konkurranse i markedet, avslutter By Nazemi.Forfatter:
Partner Manager elskling.no


Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt