Vis: Valgt melding   10 nyeste   2023   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Negativ strømpris for første gang

Natt til mandag den 6. juli fikk vi for første gang negativ strømpris i Norge. I deler av landet kostet 1 kWh strøm minus 0,1 øre.

Veldig sjelden med minuspris på strøm i Norge

Normalt blir det ikke negative strømpriser i Norge, vannkraften er nemlig enkel å regulere ved å tappe magasinene. Vannkraftprodusentene velger heller å la vannet strømme forbi turbinene enn å levere strøm til minuspris. For når man leverer strøm til nettet medfører det uansett kostnader, for eksempel slitasje på turbinene.

I land med mye vindkraft er det vanskeligere å regulere produksjonen, og derfor opplever land som Danmark og Tyskland oftere negativ strømpris. Sverige opplevde for første gang negative priser i forbindelse med stormen Elsa (Ciara) i februar.

Hvorfor ble det negativ strømpris nå?

Den negative strømprisen skyldes mye vind og nedbør, store snømengder i fjellet, begrenset eksport og lavere forbruk på grunn av ferietider. Natt til mandag 6. juli 2020 var det negativ strømpris i Danmark, den påvirket prisen i Norge. Den danske prisen var –14,37 euro/MWh, eller –15,33 øre/kWh, Ifølge kraftbørsen Nord Pool. Store mengder nedbør i Sør-Norge de siste dagene har også bidratt til å presse prisen ytterligere ned.

-Vi har hatt en mild og bløt vinter med store mengder nedbør og høy vindkraftproduksjon. Det varme været har medført et lavere forbruk og vannmagasinene var fullere enn vanlig før vårsmeltningen, sier Anne By Nazemi, leder for sammenligningstjenesten Elskling.no

Den hydrologiske balansen er svært god og det forventes at det kommer til å holde seg slik godt innpå høsten.

Eksportmulighetene gir utslag på strømprisen

Strømmen sendes dit det er høyest pris. Hvis Danmark eller Sverige har høye strømpriser, så eksporteres den dit. Men hvis det er veldig lav eller negativ pris i noen av nabolandene, så får vi ikke sendt strømmen dit, og Norge får et overskudd av strøm.

Vi har hatt redusert eksportkapasitet så langt i sommer. De siste ukene har det vært begrensinger på overføringskapasiteten til Sverige, Danmark og Nederland. Vi sitter derfor med et større strømoverskudd enn vanlig.

Men ikke glem elavgiften og nettleie

Selv om strømprisen i kortere perioder er negativ, må du likevel betale avgift til staten. I tillegg betaler du for nettleie og eventuellt påslag til strømleverandøren.

De som tar del av de ekstremt lave prisene, er de som har nyere spotprisavtaler. Så sammenlign derfor avtaler med jevne mellomrom slik at du vet at du har den mest gunstige avtalen for akkurat dine behov. Mange tror det er tidkrevende og vanskelig å sammenlikne og bytte strømavtale, men i gjennomsnitt tar det bare et par minutter på Elskling.no. Å bytte leverandør er helt kostnadsfritt.Forfatter:
Partner Manager elskling.no


Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt