Vis: Valgt melding   10 nyeste   2023   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Nedbør og snøsmelting førte til laveste strømprisen på 20 år

Vannmagasinene var 94 prosent fulle på sensommeren, derfor ble strømprisen historisk lav. Hvilken strømavtale bør du velge nå?

Ved inngangen til 3. kvartal var fyllingsgraden i vannmagasinene i Norge nær historisk maksimum. Årsaken til de rekordlave prisene i 2. og 3. kvartal i år var altså det store hydrologiske overskuddet. Store menger nedbør og snøsmelting førte til at fyllingsgraden økte ytterligere i perioden og var på hele 94 prosent ved kvartalets utløp, ifølge rapport fra NVE. Dette er 11 prosentpoeng over medianen for 3. kvartal i perioden 2000 til 2019.

Strømmen kostet kun 14 øre

Gjennomsnittlig strømpris for husholdningene var 14,4 øre/kWh i årets tredje kvartal. Det er en nedgang på hele 66 prosent sammenlignet med samme periode 2019, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Spotprisavtaler fikk prisen ned til 12 øre

Vinnerne er husholdninger med spotprisavtale. Den gjennomsnittlige strømprisen for spotpriskontrakt i 3. kvartal var 12,2 øre/kWh, eksklusiv avgifter. Hele 80 prosent av norske husholdninger har spotprisavtaler.

På andreplass kom nye fastprisavtaler med inntil 1 års varighet med gjennomsnittlig strømpris på 17,3 øre/kWh.

Men noen betalte 23 øre

Gjennomsnittlig strømpris for variabel pris kontrakter var 22,8 øre/kWh. 18 prosent av husholdningene har avtaler med variabel pris.

Verstingen blant strømavtaler

Den dyreste avtaleformen i 3. kvartal var nye fastpriskontrakter med over 1-års varighet, med en gjennomsnittlig strømpris på 38,1 øre/kWh. Kun 2 prosent av husholdningene har fastpriskontrakter.

– Vi ser at spotprisavtaler oftest lønner seg i lengden, sier Anne By Nazemi, leder for sammenligningstjenesten Elskling.no. Har du en økonomi som tåler at strømprisen kan variere, anbefaler vi spotprisavtale. Er du derimot avhengig av forutsigbarhet, kan fastprisavtale være et alternativ.

Dette påvirker strømprisen framover

Når temperaturen faller vil etterspørselen etter strøm øke. En god hydrologisk balanse reduserer risikoen for å måtte importere dyr strøm fra Europa dersom vinteren blir kaldere enn normalt.

Vi bruker veldig mye strøm

Nordmenn ligger i verdenstoppen når det gjelder strømforbruk. En normal husholdning har et årlig strømforbruk på omkring 20.000 kWh. Vi bruker omkring 12.600 kWh eller 63 prosent av strømmen i vinterhalvåret. En stor del av strømforbruket, nærmere 60 prosent, går til oppvarming av bolig.

Ikke alltid like billig

For å få ta del av i ekstremt lave prisene, er det viktig av du som forbruker følger med på hva strømavtalen din koster. Selv om du tegnet en billig avtale for en god tid tilbake, er det ikke sikkert at du fortsatt får billig strøm nå. Strømleverandørene har rett til å endre vilkårene, så dersom du ikke har sett over strømavtalen på en stund, er det risiko for at du nå betaler mer enn nødvendig.

– De fleste strømleverandører har mange ulike avtaler, hvorav noen er billige og andre er dyrere. Det lønner seg derfor alltid å sammenligne avtaler med jevne mellomrom, avslutter By Nazemi.Forfatter:
Partner Manager elskling.no


Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt