Vis: Valgt melding   10 nyeste   2023   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Mars fikk den laveste strømprisen på 27 år

I mars kunne boligeiere i mange norske byer glede seg over den laveste strømprisen på en hel generasjon. Mange av dagens strømkunder var ikke en gang født da prisen var så lav forrige gang.

Oslo, Kristiansand og Bergen hadde i mars en strømpris på 9 øre, boligeierne her opplevde dermed den laveste strømprisen på 27 år.

I Molde, Trondheim og Tromsø hadde man en gjennomsnittspris på 10 øre/kWh, ifølge tall fra strømbørsen Nord Pool. For disse delene av landet ble prisen i mars den laveste på 20 år.

Fulle vannmagasiner og snøsmelting

Etter en normal vinter pleier det vanligvis å være lav vannmengde i vannmagasinene på denne tiden av året. Men ifølge NVE er den hydrauliske balansen fortsatt svært god etter den usedvanlig varme og regnfulle vinteren. I fjellet er det uvanlig mye snø, så når vårsmeltningen kommer i gang vil vannmagasinene fylles enda mer. Dette vil skape en situasjon der kraftprodusentene må fortsette å produsere strøm til ekstremt lave priser for å forhindre problemer med overfylte magasiner.

– Dette er svært positivt for kunder med spotprisavtaler som får ta del av de lave prisene, sier Anne By Nazemi, leder for strømbyttetjenesten elskling.no

– Analyser som elskling.no har deltatt i, gir ingen indikasjoner på at prisene vil stige markant framover. Men en varm og tørr sommer vil naturlig nok gjøre at priskurven vil peke litt oppover etter hvert.

Flere faktorer som bidro til lave strømpriser i mars:

- Høy vindkraftproduksjon i Norden: Det har blåst mye i vinter og den økte vindkraftutbyggingen har medført høyere produksjon.

- Lave råvarepriser: Tyske kullkraftverk produserer strøm med kull som råvare og kullprisen påvirker produksjonskostnaden.

Strøm er en global vare og valutasvingninger påvirker derfor prisen du betaler for strømmen. Strøm omsettes i euro og råvarer som kull, olje og gass omsettes i dollar. Til tross for at den norske kronen er svekket så gir det ikke noen større utslag på strømprisen for tiden.

Hvordan påvirker koronakrisen strømmarkedet

– Vi ser at koronakrisen har påvirket strømmarkedet, nedgangen i den globale økonomen medfører lavere forbruk av strøm og lavere behov av kull og olje. Prisene på de europeiske CO2-kvotene har derfor falt den siste tiden, sier Anne By Nazemi og fortsetter:

Hvor lenge det vil fortsette er vanskelig å spå, men vi kan forutsette at økonomiske nedgangstidene reduserer etterspørselen av strøm og holder råvareprisene lave en stund framover.

Norge har den billigste strømmen i Norden

Sammenlignet med sine naboland så betaler nordmenn minst for strømmen. Snittpris for mars i Sverige ble 13,3 øre. I Danmark ble den 21,3 øre og Finland var gjennomsnittet 22,8 øre/kWh. Prisene er her oppgitt uten mva og avgifter. De danske og finske strømprisene svinger for øvrig mer opp og ned enn hva de norske og svenske prisene gjør.

Koronakrise betyr at du bør sjekke strømavtalen

– Koronakrisen påvirker økonomien til veldig mange, og med tanke på at strøm er noe som vi må ha, så er lurt å sjekke om det går å spare penger på strømregningen, sier By Nazemi.

Mange tror det er tidkrevende og vanskelig å sammenlikne og bytte strømavtale, men i gjennomsnitt tar det et par minutter. I dag finnes flere sammenligningstjenester på nettet der forbrukerne på få minutter kan skaffe seg en god oversikt og bytte helt kostnadsfritt. En slik tjeneste er elskling.no.

Forfatter:
Partner Manager elskling.no


Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt