Vis: Valgt melding   10 nyeste   2023   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Lav strømpris i januar

På lik linje med olje, har prisene på strøm falt til et nivå få trodde var mulig for bare et par år siden. I januar hadde vi ifølge tall fra kraftbørsen Nord Pool, den laveste strømprisen på 8 år.

Den gjennomsnittlige spotprisen på Nord Pool var i januar rundt 7 prosent lavere enn den gjennomsnittlige spotprisen i desember. Ikke siden det nedbørsrike året 2007 har prisen vært så lave.

- Sannsynligvis har vi nå lagt de kaldeste ukene i året bak oss. Grunnen til dagens lave strømprisen er først og fremst mildt vær med mye nedbør og høye temperaturer. I tillegg er resurssituation i det norske kraftsystemet god. Husholdningene med spotpriskontrakter vil merke de lave prisene positivt på lommeboken, sier Jens Regnström, grunnleggeren av strømbyttetjenesten elskling.no.

Billig er ikke bare bra
Akkurat som at prisfallet på olje gir billig bensin, gir kraftoverskuddet billig strøm. Men, for Norge som energinasjon er ikke den markante nedgangen i kraftmarkedet udelt bra. Som forbruker fryder vi oss over lave strømregninger, men ser vi på det store bildet er et vedvarende lavt prisnivå en utfordring for det norske statsbudsjettet, som allerede sliter med lav oljepris.

- Ingen ting varere evig. Det skal kun til en kald vinter og et tørrår før vi kan se en høy kraftpris igjen i Norge og det nordiske kraftmarkedet, sier Regnström.

Prisforskjeller i Norge
Prisen på strøm varierer avhengig av hvor du bor i Norge. I 2014 var prisforskjellen mellom Sør- og Nord-Norge ca. 3,5 øre/kWh. Det tilsvarer rundt 900 kroner mer på strømregningen for en gjennomsnittlig husholdning i Nord-Norge. Hovedgrunnen til dagens prisforskjell mellom Sør-Norge og resten av landet er større produksjonskapasitet i Sør-Norge.

- Det kan virke urettferdig at husholdninger i enkelte deler av landet må betale mer for strømmen. Hvis du ikke ønsker å flytte for å få lavere strømpriser, anbefaler vi at du sjekker om strømavtalen din er konkurransedyktig, sier Regnström.

Forfatter:
Leder av elskling.no

Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt