Vis: Valgt melding   10 nyeste   2023   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Lav april-strømpris, men mulig atomsky i sikte

Som i mars holdt strømprisen seg stabilt lav i april, men svensk kjernekraftnedleggelse kan heve de norske prisene.

- Et vårvær uten overraskelser ga stabile strømpriser i april, så det blir ingen store overraskelse for lommeboken, sier Jens Regnström, grunnlegger og daglig leder i strømbyttetjenesten ELskling.no. Prisene er stabile fordi vannkraftprodusentene har hatt full kontroll på smeltevann og nedbør.

I Oslo, Kristiansand og Bergen var strømprisen 21 øre/kWh og i Trondheim og Tromsø 22 øre/kWh. Sammenliknet med april i fjor var strømprisen ca. 10 prosent høyere i Sør-Norge og 5 prosent lavere i Nord-Norge.

Svensk kjernekraftstopp kan jekke prisen i været

På kort sikt er værprognosene avgjørende for de norske strømprisene. Får vi en kombinasjon av mye nedbør og voldsom snøsmelting på grunn av høye temperaturer, blir strømprisene lave.

På lang sikt kan det norske strømmarkedet påvirkes av at svenskene faser ut to atomreaktorer i Ringhals allerede i perioden 2018-2020. Skjer det blir den svenske strømforsyningen mer sensitiv og behovet for å importere strøm fra nabolandene øker.

- Effekten av Sveriges utfasing av kjernekraften er noe som varierer i de ulike strømregionene i Norden. Ifølge analytikere kan dette påvirke norske husholdninger og på sikt gi strømpriser som er 2-3 øre høyere per kilowattime enn i dag. Regjeringen vil også trolig øke el-avgiften med 0,5 øre for å få hente inn inntektstapet som er en følge av at plastposteavgiften forkastes, sier Regnström.

Tesla kan dempe strømprisen

- For å møte den økende etterspørselen etter strøm i fremtiden, erstatte tap av produksjon og oppnå klimamålene må vi finne nye løsninger som kan bidra til å produsere energi. Det er ikke alltid det blåser eller at solen skinner. Dette gir ujevn strømproduksjon og et behovet for å jevne ut toppene når vi bruker mest strøm i løpet av døgnet, sier Regnström.

En løsning på problemet med store svingninger i strømprisen kan være de nye batteriene fra elbilprodusenten Tesla. Powerwall kan lagre elektrisitet over lang tid. Dersom slike elbilbatterier blir en integrert del av strømnettet vil de kunne bidra til å hindre svingninger i strømprisene i perioder med lavere produksjonskapasitet.

- Powerwall, som lanseres til sommeren, kan lades om natten når strømprisen er lavere og brukes i om dagen når strømprisen er høyere. Batteriet kan også brukes til å lagre solenergi i husholdninger med egne solcellepaneler. Dette er en spennende utvikling vi vil følge nøye med på, sier Regnström

Forfatter:
Leder av elskling.no

Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt