Vis: Valgt melding   10 nyeste   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Kulde fra Nordpolen kan gi sjokkpriser på strøm

DE NESTE UKENE: Strømkundene bør forberede seg på mye høyere strømpriser i slutten av februar. Et sjeldent værfenomen har skylden.

Kort sagt stiger nå temperaturen høyt oppe over Nordpolen, det betyr at iskalde vinder nærmere bakken sendes mot blant annet Norge. Denne kulden vil legge et press på strømmarkedene i hele Europa.

- Det er snakk om et ganske uvanlig værfenomen og er ifølge SMHI det sterkeste på 30 år. Forrige gang det slo til i Europa, var i 2009. Da skjøt strømprisene i været, sier Jens Regnström som er leder av strømsammenligningstjenesten elskling.no. SMHI er en svensk værvarslingstjeneste.

Strømprisen har allerede steget 25 prosent. Markedet frykter at vi denne gangen får oppleve streng kulde og tørt vær i en lengre periode enn sist.

Strømprisen styres mest av været
Kaldt vær betyr større behov for oppvarming, noe som betyr at etterspørselen etter strøm øker. Og da går prisen opp.

Nedbørsmengden påvirker den hydrologiske balansen som er summen av mengden vann i magasinene, snømengden på fjellet og tilrenningen fra elver og markvann.

Tørt vær bidrar til å svekke den hydrologiske balansen, noe som igjen får strømprisen til å stige fordi tilbudet avtar.

- Vi kommer til å oppleve sibirsk kulde i deler av landet på grunn av høytrykket som skapes. Det leder til økt etterspørsel av strøm, det kommer til å sette strømprisen på store prøvelser de kommende ukene, sier Regnström.

Strømprisen stiger i neste uke
I midten av februar kostet strømterminen for levering uken etter omkring 39 øre/kWh på Nasdaq OMX. Dette er nettopris for strøm uten moms, avgifter og nettleie. Tilsvarende prisnivå er i dag omkring 49 øre/kWh – en økning på 25 prosent.

Kulden fra Nordpolen de neste ukene kan koste hver nordmann 900 kroner ekstra*, viser beregninger Elskling har gjort. Det gjelder eneboliger med et årlig strømforbruk på 20.000 kWh.

Tips til strømkundene
Husholdninger med spotprisavtale følger prisene på strømbørsen både når prisene går opp og når de går ned, det er slik avtalen er utformet. På sikt er spotpris som regel bra løsning, selv om det svir noen uker nå under dette sjeldne værfenomenet.

Det er alltid lurt å sjekke om den spotprisavtalen man har, er den beste på markedet, for prisene endrer seg nemlig over tid.

Fastpriskunder kan sove godt om natten i disse sjeldne vinterukene. Men de slipper ikke helt unna. Når det er kaldere, bruker man mer strøm, og da blir strømregningen høyere.

Kunder som har avtale om variabel pris, bør være oppmerksomme på meldinger om prisendringer. De bør sjekke at de har en avtale der de blir varslet direkte fra leverandøren når prisene skal justeres. Når fakturaen kommer, er det for sent.

*) Gjennomsnittspris i januar var 31 øre/kWh. Gjennomsnittsprisen i slutten av februar ligger på 49 øre kWh. Forskjellen gir en økning på 18 øre/kWh uten moms eller 22,5 øre/kWh med moms. Forutsetningen er en streng kulde og et strømforbruk i februar som ligger på 20 prosent av årets totale forbruk.

Forfatter:
Leder av elskling.no

Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.by-nazemi@elskling.no


Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale – enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Videre

Vis: Valgt melding   10 nyeste   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år