Vis: Valgt melding   10 nyeste   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

I september fikk du den høyeste strømprisen noensinne

Gjennomsnittlig spotpris for Sør-Norge havnet på 108,4 øre/kWh i september, det er høyeste prisen noensinne ifølge tall fra strømbørsen NordPool.

Hvorfor er strømmen blitt så dyr?

Lite nedbør og et lavt tilsig fra snøsmelting har ført til en lav hydrologisk balanse, altså lite oppfylling av vannmagasinene. I visse områder i Norge ligger magasinfyllingen nære eller under historisk minimum for sesongen, ifølge NVE. Det har også vært lite vind og dermed lav vindkraftproduksjon. I Europa er det da gasskraftverk som må øke produksjonen når det ikke er nok vind.

Prisene på gass og kull er svært høye. Det er også kvoteprisene på CO2, som også i sin tur er med på å påvirke strømprisen oppover.

– Siden vi er en del av det europeiske kraftmarkedet via strømkabler til utlandet, så vil høye strømpriser i Europa påvirke prisen i Norge. Men da må vi huske at det fungerer andre veien også – når det er billig strøm i Europa, vil det påvirke prisen nedover hos oss, forklarer Anne By Nazemi, leder for sammenligningstjenesten Elskling.no.

Flaskehals i strømnettet

I Nord-Norge kom de billigere unna, med en gjennomsnittlig spotpris på rett over 50 øre/kWh for september måned. I tillegg kommer mva og avgifter. Nord-Norge har et overskudd av kraftproduksjon, men får ikke transportert alt overskuddet sørover på grunn av utfordringer i nettkapasiteten. Det er altså en flaskehals i strømnettet mellom nord og sør, det er årsaken til den store prisforskjellen.

Blir det billigere i høst?

Det har vært tørt og vindstille, men det ser ut som at værprognosene kan endre seg, og at det blir mer normale nedbør- og vindforhold for årstiden. Ifølge Meteorologisk institutt ventes sørvestlige lavtrykk inn i begynnelsen av oktober, det vil i tilfelle føre til en mild og nedbørsrik måned i hele Norden. Særlig Sør- og Midt-Norge kan forvente seg en hel del regn, noe som fyller opp vannmagasinene og isolert sett betyr lavere strømpriser.

Sjekk strømavtalen din

Uansett om det kommer regn eller ikke, er det viktig av du som forbruker følger med på hva strømavtalen din koster. Selv om du tegnet en billig avtale for en god tid tilbake, er det ikke sikkert at du fortsatt får billig strøm nå. Strømleverandørene har rett til å endre vilkårene, så dersom du ikke har sett over strømavtalen på en stund, er det risiko for at du nå betaler mer enn nødvendig.

– De fleste strømleverandører har mange ulike avtaler, hvorav noen er billige og andre er dyrere. Det lønner seg derfor alltid å sammenligne avtaler med jevne mellomrom, avslutter By Nazemi.

Forfatter:
Partner Manager elskling.no


Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt