Vis: Valgt melding   10 nyeste   2023   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Hvordan velge rett i strømjungelen?

Markedet svømmer over av strømavtaler med ulike betingelser og priser. Avtalene kan ha navn som ligner hverandre, men likevel være helt forskjellige. Reklamen lover gull og grønne skoger, men når regningen kommer, kan det være vanskelig å se hvor det gode tilbudet ble av.

Innenfor regelverket er det et stort spillerom for strømselskapene. Oppfinnsomheten kan være stor og en del avtaler kan bli kostbare med høyt påslag eller overføring til annen dyrere avtale etter en viss tid.

– Det er i utgangspunktet bra at det finnes mange forskjellige avtaler å velge blant, slik kan strømkundene finne akkurat den avtalen som passer dem best. Men vi ser at dagens regelverk ikke gagner kundene, en viss opprydning må til. Forbrukerne må kunne kjenne seg trygge på at de forstår vilkårene og betingelsene for strømavtalene, sier Anne By Nazemi som er leder for strømportalen elskling.no.

Elskling.no sammenligner alle strømavtaler, på den måten er det mulig å sjekke fakta og ikke bli forledet av vakre ord fra reklamen.

Vær forsiktig med introduksjonstilbud

– En del strømavtaler er lokketilbud der rabatten ofte gjelder i bare én måned. Forbrukeren bør sette seg inn i hva som skjer med prisen etter tilbudsperioden, men det skal noe til at man orker å lese alt med liten skrift. Det kan komme dyre overraskelser om man ikke har grundig lest igjennom betingelser og vilkår, advarer By Nazemi.

På elskling.no kan du velge om lokketilbudene skal tas med i sammenligningen. Velger du det, kan det hende at et introduksjonstilbud kommer øverst på listen. Prisoversikten til Elskling viser da hvor mye billigere introduksjonstilbudet er sammenlignet med den beste avtalen som ikke er introduksjonstilbud. Men besparelsen gjelder altså kun i introduksjonsperioden som kanskje er så kort som en måned.

– Vi har som ambisjon å sammenligne samtlige strømavtaler, derfor vil vi fortsatt gi folk mulighet til å se introduksjonsprisene om de aktivt velger å se de i sammenligningen, sier By Nazemi. Men i utgangspunktet skjuler vi slike lokkepriser.

Se opp for avtaler med variabel pris

Standard variabel pris er en etterlevning fra den gangen strømmonopolet ble opphevet på 90-tallet. Denne prisen svinger like mye som spotpris og innkjøpspris. Eneste forskjell er at standard variabel er dyrere enn spotpris

. Det er lettere for strømselskapene å ta ut margin på variabelprisavtalene fordi de ikke har samme transparens som spotpris. Mange opererer også med lokkepriser på variabelprisavtaler som med tiden blir svært kostbare.

- Vi ser tydelig av statistikken fra SSB at avtalene om variabel pris sjelden lønner seg, forteller By Nazemi. Over 20 prosent av strømkundene har fortsatt valgt slik avtale, vi håper andelen synker ytterligere og råder kunder med denne type avtale å endre til spotpris.

10 råd før du velger strømavtale

Elskling.no har overvåket strømmarkedet i mange år og har følgende råd:

1) Vær forsiktig med lokketilbud.

2) Ikke kjøp av telefonselgere eller gateselgere.

3) Lokker selskapet med teaterbilletter eller lignende fordeler, er antagelig strømprisen for høy.

4) Spotpris er best for de aller fleste.

5) Pristak, fastpris og lignende betyr som regel at prisen over tid ikke er den laveste.

6) Husk at mange faktorer bestemmer prisen, for eksempel hvor du bor. Det hjelper ikke at et selskap er billigst i nabofylket.

7) Derfor: Bruk en sammenligningstjeneste.

8) Sammenligningstjenesten må være nøytral og ikke fremheve selskaper som betaler for å komme høyt i listene. Tjenesten må også omfatte samtlige selskaper.

9) Du bør også kunne bestille den beste avtalen direkte inne i sammenligningstjenesten slik at du ikke på nytt må lete opp avtalen et annet sted og dermed kanskje velge en dyrere avtale som har nesten samme navn.

10) Sjekk minst en gang i året om du bør bytte selskap.

På elskling.no kan du søke fram den strømavtalen som er best for deg med tanke på hvor du bor og hvor mye strøm du bruker. Tjenesten er gratis, det medfører ikke noen ekstra kostnad å bytte via elskling.no.Forfatter:
Partner Manager elskling.no


Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt