Vis: Valgt melding   10 nyeste   2023   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Hva er kostnaden for julelys?

Elsker du julekos, behøver du ikke bry deg om andre som klager over at du bruker for mye strøm på julebelysning. For det koster bare 30 kroner ekstra.

Hvordan påvirker julebelysningen strømregninga?

– Vi vet at mange er bekymret over hvordan julebelysningen påvirker strømregninga som kommer på nyåret sier Tomas Jonson, daglig leder for strømbyttetjenesten Elskling.

Men beregninger gjort av Elskling viser at strømkostanden for julebelysning er lav. Den store økningen i strømforbruket om vinteren skyldes oppvarming av boligen når utetemperaturen går ned.

– Husholdninger som bruker julebelysning med LED-pærer og har en konkurransedyktig strømavtale, betaler kun rundt 30 kroner for den ekstra belysningen i desember, fortelller Jonson.

Regnestykket tar utgangspunkt i en lysslynge til juletreet, to lysslynger utendørs, fire adventsstaker samt to belyste julestjerner. Kostnaden for nettleie er også medregnet etter gjennomsnittlig nettleie på 50 øre . Har du dobbelt så mye belysning som i eksempelet, koster det naturlig nok dobbelt så mye, altså rundt 60 kroner. Og lar du utebelysningen henge i tre måneder, kan du legge på enda noen tiere.

Gammel julebelysning koster mer

Kostnaden blir selvsagt høyere dersom du har gammel pyntebelysning med store glødepærer og du glemmer å slå av belsyningen om dagen.

La oss si du langs gjerdet og over taket har hengt opp 50 pærer som hver bruker 40 watt. Det er 24 timer i døgnet og 30 døgn i måneden. La oss videre si at du har belysningen på i tre måneder – dag og natt. Strømprisen ligger på drøye 50 øre nå for tiden, men er selvsagt avhengig av hvilken avtale du velger.

Slik blir regnestykket: 2 kwh x 0,5 kr x 24 timer x 30 dager x 3 måneder = 2160 kr
Med en gjennomsnittlig nettleie på omtrent 50 øre så blir totalen hele 4320 kr.

Det er altså bare hvis du har ekstra gammel utebelysning at det begynner å koste en del penger. Bytter du til LED-belysning og kobler alt til et tidsur, reduserer du strømkostnaden svært mye.

Kjøp ny belysning

– Det er ikke bare økonomiske grunner som gjør at vi anbefaler å oppdatere til julebelysning med LED-pærer.

Eldre belysning kan være av varierende kvalitet, og kan medføre økt brannrisiko ifølge Norsk brannvernforening. Gamle pærer til belysningen kan avgi høy varme og føre til at brennbart materiale i nærheten tar fyr.

I LED-pærer går 80 prosent av energien til lys og kun 20 prosent til varme, noe som er med på å redusere risikoen for varmeutvikling.

Betal ikke mer enn nødvendig

– Vinnerne etter julestria når strømregninga kommer, er de som har oppdatert julebelysningen med LED-pærer og som har sikret seg med en konkurransedyktig strømavtale, sier Jonson.

På elskling.no får du full oversikt over alle typer strømavtaler fra alle som tilbyr strøm i Norge. Prisberegneren er meget nøyaktig, for den tar blant annet hensyn til hvor du bor, hvor mye strøm du bruker, hva slags avtale du inngår og hva slags betaling du velger. Du betaler ingenting til Elskling for å finne den beste avtalen.

– Elskling favoriserer ingen strømleverandører. Vi gir folk mulighet til en nøyaktig sammenligning av strømpriser og avtaler. Det ligger en god del arbeid bak dette, for det er ikke alle leverandører som oppgir prisene på samme måte. Vi rydder i prisavtalene slik at de er sammenlignbare når du taster inn dine preferanser, forklarer Jonson og anbefaler at du går innom elskling.no.Forfatter:
Partner Manager elskling.no


Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt