Vis:
Dyrt å lade Tesla på hytta
Hyttestrømmen er dyrer enn du tror. I følge SSB er hyttestrømmen i snitt 50 prosent dyrere enn helårsboligen. Strømregningen etter påskeferien på hytta kan gjøre et uventet innhogg i lommeboka.
- I Norge gjenspeiler nettleien du betaler hva det koster å bringe strømmen frem til forbruker. Hytter ligger gjerne lutt utenfor allfarvei og kostnaden på å bygge kabel må deles på færre forbrukere. Derfor har de fleste hytter dyr nettleie. Men det overrasker oss at hyttefolket også har gjennomgående høyere strømpris, sier Jens Regnström daglig leder i ELskling.no.
Elskling.no har sammenliknet tall på det norske strømarkedet som viser at hytter og fritidshus betaler dobbelt så mye for nettleien og 6 prosent mer for strømmen. Til sammen blir det 50 prosent dyrere enn hjemme. Slik blir derfor dyrt å lade Teslaen på hytta i påsken.
Høyt forbruk av dyr hyttestrøm- Hytteeiere betaler sannsynligvis mer for hyttestrømmen fordi de ikke er like prisbeviste når det gjelder fritidboligen, som de er med helårsboligen. I tillegg må du må aktivt velge strømavtale til hytta, hvis ikke får du levert ekstra dyr strøm på såkalt leveringsplikt. Hyttefolket må lære seg å regne på strømmen de også, sier Regnström.
I følge
Fremtiden i våre hender bruker flere hytter nå langt mer strøm enn en vanlig leilighet gjør på et helt år. Så mange som fire av ti nordmenn har tilgang til eller eier hytte i følge SSB. I 2014 fantes det 449 000 fritidshus (hytter, sommerhus) i Norge. På hytta ønsker vi stadig mer konfort og har både innlagt vann, varmekabler og oppvaskmaskin, samtidig som vi primært bruker hytta mest når strømmen er dyrest: i tidsrommet fra november til mai.
- Fordi hyttestrømmen er dyrere er det også mer å spare på å være prisbevisst og bruke mindre, sier Regnström. Vi anbefaler hytteeiere å ta en titt på strømavtalen for hytta før regningen for påskestrømmen kommer.
Forskjell på strøm og nettFor å få strøm inn til hjemmet eller hytta kreves det to avtaler av kunden. En nettavtalen og en strømavtale. Enkelt fortalte er nettavtalen med selskapet som eier og drifter kraftledningene som fører strømmen frem fra kraftverket til hytta eller boligen. Fordi det er lite lønnsomt å bygge flere strømnett i et gitt område, har du kun èn nettleverandør som i praksis har monopol.
Den andre strømavtalen er med selskapet som leverer selve strømmen som overføres gjennom strømnettet. Det er 115 strømleverandører i Norge og du kan velge fritt hvem du vil kjøpe strømmen av. Unnlater du å velge strømleverandør selv, er nettselskapet pliktig til å levere deg strøm, og det tar de seg ekstra godt betalt for.
Forfatter: Jens Regnström
Leder av elskling.no
Publisert: 16/04/2015
Sammenlign og bytt strømavtale
Sammenlign strømpriser fra
alle strømleverandører
i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt.
Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.
Start ved å fylle inn boligens postnummer: