Vis: Valgt melding   10 nyeste   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Denne strømavtalen var taperen i vinter

Normalt lønner det seg ikke å binde strømprisen. Leverandørene tar nemlig ekstra høyt påslag fordi en fast strømpris betyr mer risiko for dem. Men denne vinteren ble spesiell.

Flere måneder med høye strømpriser
Kaldt vær sendte strømprisen til værs i mars. Etter sjokkulden i februar har temperaturen fortsatt vært lav. Det betyr at forbruket av strøm øker og vannkraften presses fordi magasinene tømmes mer enn normalt.

I tillegg til at strømforbruket øker, betyr kulden at snøsmeltingen hindres, noe som igjen utsetter vårløsningen. Hvilken strømpris vi får i april, er avhengig av om vi får varmegrader eller kuldegrader.

Strømprisen i mars ble den høyeste på sju år
Gjennomsnittlig spotpris for mars ble 42 øre/kWh. Det er 13 prosent høyere enn gjennomsnittet for februar (37 øre/kWh). Strømprisen i mars ble den høyeste siden mai 2011. Husholdninger med variabel strømpris ble rammet mest.

Skyld på været
Grunnen til at strømprisene har steget, er været. Når det blir kaldt, øker behovet for oppvarming, dermed øker også etterspørselen etter strøm. Dette setter i sin tur press på vannkraften fordi det går med mye vann til å produsere strøm. Lav vannstand i magasinene gir underskudd på strøm, og det dytter strømprisen oppover fordi vi blir tvunget til å importere strøm som er produsert ved hjelp av kullkraft.

Dårlig prognose
En annen bekymring er at kulden fører til at vårløsningen utsettes. Det er ikke tilstrekkelig varmt for snøsmelting, derfor kommer det ikke nok vann til magasinene. For et par uker siden var tilrenningen i vassdragene lavere enn normalt i hele landet, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Prognosene for forrige uke var bare 40 prosent av normalt tilsig.

Været blir avgjørende for hvilken strømpris vi får i den nærmeste tiden. Blir det varmegrader, kommer strømprisen til å synke. Men hvis kulden holder seg, kan vi regne med at strømprisen fortsatt vil være høy.

- Perioden før vårløsningen kan bli tøff om kulden hilder seg. Husholdninger med variabel strømpris bør forberede seg på høye strømpriser. Har vi flaks, så slår været om og snøen smelter. Men værprognosene akkurat nå varsler at vi fortsatt vil få kaldt vær, sier Jens Regnström som er leder for nettstedet elskling.no hvor forbrukere kan sammenligne strømpriser.

Husholdninger med variabel pris rammes
Strømregningen for mars kommer til å bli høy for husholdninger som har avtale med variabel pris. Også april kan bli en dyr måned, det spørs på været. Men i tilfelle kan vi da ha fått tre måneder på rad med høye strømpriser, og det kan tære på privatøkonomien. Akkurat denne vinteren var det ikke heldig å satse på en avtale med variabel strømpris.

Bør man binde strømprisen nå?
Husholdninger med fast strømpris påvirkes kun av at husholdningen selv øker strømforbruket. Bruker man mer strøm, koster det selvsagt mer. Men prisoppgangen på strømbørsen spiller ikke inn når man har valgt fastprisavtale.

Det er viktig å forstå at de faste strømprisene settes på bakgrunn av hvilke forventinger man har til strømprisene fremover og ikke etter hvilken pris som er i markedet nå. Det vil altså ikke lønne seg å binde strømprisen nå før vårløsningen kommer.

Men har du en svært anstrengt økonomi der du ikke tåler noen ekstra utgifter, kan du vurdere å binde strømprisen nå.

Har du mulighet til å betale for prisoppgangen, vil det antagelig lønne seg å beholde variabel prisavtale. Så kan du se om du vil binde på et senere tidspunkt, for eksempel når vårløsningen kommer.

Forfatter:
Leder av elskling.no

Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.by-nazemi@elskling.no


Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale – enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Videre

Vis: Valgt melding   10 nyeste   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år