Vis: Valgt melding   10 nyeste   2023   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Variabelpriskunder betalte i 2014 nesten 700 millioner mer enn nødvendig

Fjorårets rekordmilde ga de laveste strømprisene på 7 år. Tross lave strømpriser er det langt ifra alle strømkunder som har sett prisnedgangen på sin strømregning. Ifølge ELskling.no sine beregninger betalte variabelpris husholdningene i 2014 ca. 700 millioner kroner mer for strømmen enn husholdninger med spotprisavtale.

Ifølge statistikk fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) var spotprisavtale det billigste alternativet for strømkundene i 2014. Ca. 30 prosent av norske husholdninger har en variabelprisavtale, som er langt mindre lønnsomt. Tall fra SSB viser at husholdningene med spotprisavtale betalte i gjennomsnitt 28,7 øre/kWh uten avgifter for strøm i 2014. Det er 16 prosent lavere enn i 2013. Husholdninger med variabelprisavtale betalte i gjennomsnitt 34 øre/kWh for strøm i 2014 som utgjør 5,3 øre/kWh mer enn hva spotpriskundene betalte.

I følge ELskling.no sine beregninger betalte variabelpris husholdningene i 2014 ca. 700 millioner kroner mer for strømmen enn husholdninger med spotprisavtale. Det er ingen tilfeldighet. Kunder med variabelpris har de siste tre årene betalt ca. 1,4 milliarder kroner mer enn spotpriskundene. Tallene viser at variabelprisavtale har vært dyrere enn spotprisavtale de siste 16 årene.

Kunne spart 2200 kr i 2014
En husholdning som bor i enebolig med et strømforbruk på 20.000 kWh, ville spart hele 2200 kr. i 2014 dersom de hadde valgt en av topp ti spotprisavtaler på markedet.

- En spotprisavtale er gunstigere over tid enn en variabelprisavtale. Husholdninger med variabelprisavtale bør revurdere strømavtalen sin og heller tegne en konkurransedyktig spotprisavtale, sier Jens Regnstrøm, grunnlegger av strømbyttetjenesten elskling.no.

Spotprisavtaler lettere å kontrollere
Spotprisavtaler er mer gjennomsiktige enn variabelprisavtaler. Det gjør det lettere å etterkontrollere spotprisavtalen mot for eksempel kraftbørsen Nord Pool, og om prisen på kraftbørsen synker, vil dette merkes direkte på kundens strømregning. Det er vanskeligere med variabelprisavtale, der strømleverandøren helt selv bestemmer prisen kunden må betale.

- Med fallende strømpriser kan strømselskapene vente med å nedjustere variabelprisen til kundene. Det gjør det vanskelig for kundene å reagere siden de ikke blir varslet om dette, og fordi få av dem følger med på prisutviklingen på kraftbørsen. De er ganske enkelt vant med høye strømpriser, og betaler derfor mer enn spotpriskundene som umiddelbart vil merke en nedgang i strømprisen på sin strømregning, sier Jens Regnstrøm.

Forfatter:
Leder av elskling.no

Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt