Vis: Valgt melding   10 nyeste   2023   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Antall leverandørbytter faller fortsatt

Ifølge fersk statistikk* fra NVE ble det gjennomført 73 700 (82 500) leverandørbytter i andre kvartal i år. Sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor er dette en nedgang på 11 prosent. Samtidig viser statistikk fra SSB at det finnes penger å spare for husholdningene.

- Dette er det fjerde kvartalet på rad der antallet leverandørbytter faller. Siden 2013 har vi sett en nedadgående trend for strømprisen, og nå aner vi også en lignende trend for antall leverandørbytter. Dette er en urovekkende trend, siden det fortsatt finnes mange husholdninger som betaler mer enn nødvendig for strømmen sin, sier Jens Regnström grunnlegger av strømbyttetjenesten ELskling.no.

Sammenlignet med første halvår i fjor, har det i år vært en nedgang på ca. 19 prosent i antall leverandørbytter. Samtidig har strømprisen falt med ca. 8 prosent i samme periode.

Spotpris slår variabel pris
Fersk statistikk** fra SSB for andre kvartal viser at husholdninger med avtaler med variabel pris betalte 39,3 øre/kWh inkludert avgifter, mens kunder med spotprisavtaler betalte 29,4 øre/kWh. Prisforskjellen tilsvarer omlag 2000 kr per år for en enebolig med et årsforbruk på 20 000 kWh. Også i første kvartal i år betalte kunder med variabel pris nesten 24 prosent mer for strømmen enn spotpriskundene.

- Spotprisavtaler er mer oversiktlige enn avtaler med variabel pris. Det er enklere å kontrollere spotprisavtaler mot kraftbørsen Nord Pool, og dersom prisen på kraftbørsen synker merkes det direkte på forbrukerens strømregning. Det er vanskeligere med såkalte "variable" priskontrakter, fordi strømleverandøren selv kan avgjøre prisen ut til kunden, sier Regnström.

Spotpriskundene kan også spare penger
- Selv om husholdningen en gang i tiden tegnet en spotprisavtale med lavt påslag og lave avgifter er de ikke sikret billig strøm over tid. Strømleverandørene har rett til å endre vilkårene, og vil gjøre dette over tid. Dersom husholdningen ikke har sett over strømavtalen sin på lang tid er risikoen stor for at de betaler mer enn nødvendig, sier Regnström.

Ifølge statistikk fra SSB betalte husholdninger med spotpris i gjennomsnitt 29,4 øre/kWh, inkludert avgifter, i andre kvartal i år. Gjennomsnittsprisen for spotprisavtaler på ELskling.no's topp 10 var på 23 øre/kWh i tilsvarende periode. Dette tilsvarer en forskjell på 6,4 øre/kWh, eller 1280 kroner per år for en enebolig med et årsforbruk på 20 000 kWh. I første kvartal i år var forskjellen 5 øre/kWh.

- Vi oppfordrer husholdninger som ikke har sett over strømavtalen sin de siste årene til å gjøre en sammenligning på nett for å forsikre seg om at de fortsatt har konkurransedyktige vilkår, sier Regnström.

* www.nve.no/no/Kraftmarked/Sluttbrukermarkedet/Leverandorskifte/
** www.ssb.no/energi-og-industri/statistikker/elkraftpris/kvartal/
*** Netteieren har ansvar for å kreve inn forbruksavgift for elektrisk kraft (elavgift) på vegne av Toll- og avgiftsdirektoratet

Forfatter:
Leder av elskling.no

Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt