Vis: Valgt melding   10 nyeste   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

2 % av Norges husholdninger kan tape flere tusen kroner hvert år

Noen norske husholdninger får strømmen sin via noe som kalles Leveringsplikt. Dette er noe du får tildelt når du ikke har gjort et aktivt valg av strømleverandør selv, og lønner seg aldri. En slik avtale er nemlig mye dyrere enn gjennomsnittsprisen på en vanlig spotprisavtale.

Kort om leveringsplikt

Som oftest får man tildelt strøm via leveringsplikt fordi man har flyttet, og glemt eller ikke rukket å velge en ny strømleverandør. Da har nettleverandøren din plikt til å levere strøm til boligen din, og dette er ment som å være en midlertidig løsning.

Hvordan vet jeg om jeg får strøm via leveringsplikt?

Dersom du får strøm via leveringsplikt, bør du velge en strømleverandør og bytte til en vanlig strømavtale så fort som mulig. Informasjon om hva slags avtale du har, og hva det koster deg kan du se på strømregningen din. Dersom du ikke klarer å se eller finne ut av hva slags strømavtale du har via strømregningen din kan du ta kontakt med nettleverandøren din og få hjelp.

Hva er prisen for leveringspliktig strøm?

De første seks ukene er det spotpris som gjelder, og et påslag på 6,25 øre/kWh. Etter disse seks ukene bestemmer nettleverandøren prisen selv, men det er pålagt at den skal være høyere enn de første seks ukene. Det kan også tilkomme en månedlig avgift i tillegg. Det er med andre ord veldig dyrt å få leveringspliktig strøm, og tanken bak dette er å få deg som kunde til å velge en ny strømleverandør.

Hvor lenge kan man få strøm via leveringsplikt?

Leveringsplikt er ment som en midlertidig løsning, og nettleverandøren er pålagt å informere kundene om hvordan de finner en ny strømleverandør. Fordi det er en midlertidig løsning er det også mye dyrere enn en vanlig strømavtale. Hvis du får strøm via leveringsplikt trenger du ikke å bekymre deg for at du må si opp avtalen når du bytter, dette skjer automatisk.

Hvor mye kan man spare på å bytte til en vanlig strømavtale?

2 % av Norges befolkning kunne spart hele 3000 kroner per år ved å bytte fra leveringspliktig strøm til en vanlig strømavtale.

Dersom det ikke er en god nok grunn til å bytte strømavtale, så kan vi jo se på hvor mye det koster på 5 år.

Dersom du som huseier får strøm via leveringsplikt i 5 år, som koster deg 16 øre/kWh i ekstra påslag, med et årsforbruk på 30.000 kWh, kommer du til å betale 24000 kr ekstra i løpet av 5 år! Dersom man aktivt sammenligner og bytter strømavtale kan man altså spare mye penger.

Kostnaden for strøm for huseiere i en 5 års periode

Huseiere er de som kan spare mest, men også de som bor i leilighet kan spare mye. Dersom du bor i en leilighet og får strøm via leveringsplikt kommer du til å betale 1 400 kr ekstra i gjennomsnitt hvert år. Hvis du i stedet bytter til en vanlig strømavtale ved hjelp av en sammenligningstjeneste kan du altså spare mye på strømregningen hvert år.

I løpet av 5 år sparer du som bor i leilighet da totalt 7 000 kr!Forfatter:
Partner Manager elskling.no


Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt