Slik sparer du strøm

Det finnes en rekke enkle tiltak du kan gjøre for å redusere strømforbruket ditt slik at du får en lavere strømregning og skåner miljøet. Mange av disse metodene og midlene medfører ingen større forandringer i hverdagen din. Livskvaliteten og bekvemmeligheten din blir bevart samtidig som strømforbruket minsker. Uansett hvor billig strøm du har finnes det største sparepotensialet i å minske mengden strøm du forbruker.

Generelt er det mest å hente på å redusere behovet for strøm til rom- og vannoppvarming, som fort kan utgjøre 75 prosent av energiforbruket. Det kan lønne seg å bytte ut panelovner med varmepumpe eller pelletskamin, samt etterisolere, skifte gamle vinduer og tette trekkfulle rom. For noen kan det være en mulighet å stenge av rom som sjelden brukes.

Enova har også en del nyttig informasjon på sin hjemmeside om energibesparing i hjemmet. Enova har også en gratis svartjeneste (800 49 003) der du får råd om energibruk og strømsparing.

Oppvarming

Senk innetemperaturen med 1 grad. Hold innetemperaturen på mellom 19-22 °C. For hver grad du senker innetemperaturen, sparer du ca. 5 prosent av kostnadene til oppvarming samtidig som du får et bedre innemiljø.

Monter termostat for styring av romoppvarmingen og tidsur for nattsenking av temperaturen. Reduser varmen i rom som ikke er i bruk.

Luft kort og effektivt, i stedet for å la vinduet stå på gløtt. Da unngår du nedkjøling av gulv, tak og vegger. Monter gode tettelister rundt trekkfulle vinduer og dører. Trekk for gardinene om kvelden, dette reduserer varmetapet.

Husk at all elektrisk drevet nedkjøling (aircondition, klimaanlegg, varmepumpe osv) vil øke strømforbruket, mens markiser, persienner, vinduslemmer og kjølig natteluft ikke bruker energi overhodet!

Bad

Installer sparedusj. Med sparedusj sparer du inntil 50% energi i forhold til vanlige dusjhoder.

Ikke sløs med varmtvannet når du pusser tennene eller barberer deg. Spar inntil 10 liter vann ved å skru av krana imens. Du kan benytte deg av et glass med vann eller ha litt vann i servanten.

En dryppende kran kan dryppe så mye som 1 liter i timen.

Senk temperaturen på varmtvannstanken til 65 grader. Men aldri under 60 grader - dette på grunn av legionellabakterier.

Vaskerommet

Bruk tørketrommel til det som er nødvendig, tørk resten på stativ.

Ha i passe med klær for hver vask. Ikke sett på oppvaskmaskinen og vaskemaskinen før de er fulle. De bruker like mye energi halvfull som full, så du kan likegodt få mest mulig ut av vaskeprogrammet.

Mange plagg blir rene med vask på 30 grader.

Belysning

Bruk sparepærer utendørs og i kalde rom. Vanlige lyspærer omdanner kun ca 5% av energien til synlig lys, resten blir til varme. I en sparepære blir 80% av energien til lys og de varer mye lengre.

Til utendørsbelysningen kan lamper med bevegelsessensor brukes. Det reduserer energiforbruket og kan også beskytte mot innbrudd.

Slå av lys i rom som ikke er i bruk. Bruk dimmer for å redusere energiforbruket.

Kjøkken

Fyll oppvaskmaskinen før du setter den på.

Kjøl ned mat før du setter inn i kjøleskapet. Avkjøl mat før den legges i fryseren.

Tin heller mat i kjøleskapet enn i mikrobølgeovnen.

Fyll fryseren. En halvfull fryser bruker mer strøm enn en full, hvis døren åpnes ofte. Det skyldes at mer kald luft strømmer ut når døren åpnes. Avrim fryseskapet ved behov.

Elektriske apparater

Slå TVen helt av, evt. ta ut kontakten. Mange TVer bruker like mye strøm når de står i standby som når de er i bruk.

Ikke la PCen stå på hele tiden, skru den av når den ikke er i bruk.

Ikke bruk hvilefunksjonen på radio, video, stereo og liknende. En liten radio kan faktisk bruke mer strøm i hvilemodus enn i drift.

Kjøp en effektiv støvsuger med god energiklassifisering.

Bytte leverandør?

Og sist men ikke minst: Undersøk om det er penger å spare ved å bytte strømleverandør. I kraftmarkedet er det fri konkurranse, og som kunde kan du fritt velge kraftleverandør og type strømavtale.

Du kan velge mellom to hovedtyper avtaler: Fast pris der man betaler ekstra for å forsikre seg mot prishopp, og spot pris der kunden følger markedsprisen opp og ned og risikerer både å vinne og tape.

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale – enkelt og kostnadsfritt her.