Variabelpris på strøm

Prisen på variabel eller standard variabel kraftpriskontrakt bestemmes av strømleverandøren og varierer, basert på den kortsiktige utviklingen på kraftmarkedet.

  • Strømleverandøren bestemmer prisen og den varierer over tid (14 dager).
  • I gjennomsnitt 3-6 øre dyrere pr. kWh enn spotpris over tid.
  • Lavere transparens.

Strømleverandøren bestemmer prisen og den varierer over tid. Prisen vil i snitt være 3-6 øre dyrere enn spotpris over tid. Standard variabel pris er en etterlevning fra den gangen strømmonopolet ble opphevet på 90-tallet. Denne prisen svinger like mye som spotpris og innkjøpspris. Eneste forskjell er at standard variabel er dyrere enn spotpris.

Det er lettere for strømselskapene å ta ut margin på variabelprisavtalene fordi de ikke har samme transparens som spotpris. Mange opererer også med lokkepriser på variabelprisavtaler som med tiden blir svært kostbare.

Leverandørene plikter til å informere om prisendringer 14 dager før de trer i kraft. Melding av prisendringer skjer på forskjellige måter; enten ved annonsering i aviser, publisering på nettsiden, SMS, e-post eller på annen måte. Kontraktene har ingen direkte oppsigelsestid, men det tar normalt opp til tre uker å skifte fra en leverandør til en annen.

Noen leverandører krever et fast årlig beløp i tillegg til det variable leddet som er knyttet til forbruket. elskling.no inkluderer samtlige avgifter i beregningen av totalprisen.

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale – enkelt og kostnadsfritt her.