Vis: Valgt melding   10 nyeste   2023   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Stigende strømpris til tross for velfylte vannmagasiner

I gjennomsnitt steg strømprisen med 36 prosent i september. Strømprisen er fortsatt lav for årstiden, og sammenlignet med tilsvarende måned i fjor er den ca. 50 prosent lavere. Blant husholdningene som byttet strømavtale på elskling.no var spotpris mest populært, og sto for nesten 80 prosent.

- September ble preget av fortsatt høy tilrenning til vannmagasinene og store nedbørsmengder i de sørlige delene av Norge, blant annet forårsaket av ekstremværet Petra som satte press på vannkraftprodusentene. Til tross for dette klarte vannkraftprodusentene å stå imot et prisfall, sier Jens Regnström, sjef for strømbyttetjenesten elskling.no.

Den gjennomsnittlige spotprisen i september ble 12,05 øre/kWh for Oslo, Kristiansand og Bergen, 18,91 øre/kWh for Trondheim og 18,34 øre/kWh for Tromsø. I slutten av uke 39 var vannmagasinene rekordfulle i de sørlige delene av Norge. For hele landet lå nivået på 92,5 prosent, sammenlignet med 78,3 prosent i tilsvarende uke i fjor.

- Velfylte vannmagasiner er godt å ha med inn i vinteren, og hvis vi i tillegg får en klassisk, våt høst med normale eller over normale nedbørsmengder legger dette til rette for en stabil strømpris. Det er værutviklingen og temperaturen, som direkte påvirker oppvarmingen og mengden nedbør, som kommer til å styre strømprisen de neste månedene. Dersom vi får en kaldere og tørrer periode fremover kan strømprisen komme til å bli presset opp, sier Regnström.

På noe lengre sikt styres strømprisen i stor grad av den økonomiske situasjonen i verden, da denne påvirker råvareprisene. Prisen på kull og olje har i en periode hatt en fallende trend, og hver måned representerer nye bunnivåer. Dette medfører at husholdningene nå kan binde strømprisen på historisk gode nivåer. Den billigste fastprisavtalen på elskling.no med ett års bindingstid koster i dag 27,4 øre/kWh inkl. avgifter. Tilsvarende pris i fjor var på 33 øre/kWh. For en enebolig med et årsforbruk på 20 000 kWh er det altså 1120 kroner billigere å binde strømprisen i år enn i fjor.

- Vi anbefaler husholdningen å ta utgangspunkt i sine egne behov når de velger mellom fastpris og spotpris. Hvis man har litt rom for svingninger fra måned til måned vil det over tid lønne seg med en spotprisavtale, sier Regnström.

Blant husholdningene som byttet strømavtale på elskling.no i september valgte 80 prosent spotprisavtale, 13 prosent variabel pris og 7 prosent fastpris.

Forfatter:
Leder av elskling.no

Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt