Vis: Valgt melding   10 nyeste   2023   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Sjekk om du kan få gratis strøm

Strømprisene i Norge har aldri vært lavere enn de var i slutten av mai 2020. Prisene var ved enkelte tidspunkter så vidt over null flere steder i landet. Flere leverandører tilbyr nå minuspriser på strøm på enkelte avtaler.

Kaldeste mai på 23 år

Meteorologisk institutt rapporterer at vi i 2020 fikk den kaldeste mai siden 1997. Det kjølige været gjorde at snøsmeltingen har kommet i gang senere enn vanlig. Det ligger fortsatt mye snø i fjellet, den skal smelte og vannkraftverkene forbereder vannmagasinene for stadig tilstrømming av smeltevann. Det betyr at de må fortsette å produsere strøm selv om etterspørselen er lav, strømprisen synker derfor til rekordlave nivåer.

Mai var ikke bare kald, måneden var også våt. Enkelte steder i landet ble det målt opptil tre ganger den normale nedbørsmengden. Denne nedbøren har bidratt til å holde vannmagasinene velfylte. I tillegg har det periodevist blåst en del, og vindkraften har bidratt til å presse strømprisen enda mer ned.

Strømprisen var fire ganger høyere i fjor

Norske strømpriser var helt ned mot 1,0 øre/kWh eks mva og avgifter i enkelte timer i mai 2020. Gjennomsnittlig spotpris for mai måned havnet på 8,6 øre/kWh eks mva.Til sammenligning ble gjennomsnittprisen for mai 2019 litt over 38 øre/kWh eks mva. Eksperter som Elskling.no har vært i kontakt med, forventer at strømprisen vil holde seg lav til godt innpå høsten. Vannmagasinene er fulle, og det sikrer lav strømpris i lang tid fremover. Men for forbrukeren gjelder det uansett å skaffe seg riktig strømavtale.

Sparer opptil 7200 kr på et år

Kunder som har en gunstig spotprisavtale, kan regne med å spare mange tusenlapper på strømregningen i år. En husholdning med årsforbruk på 20 000 kWh sparte over 600 kr på strømregningen i mai, altså nærmere 7200 kr på et år.

Regnet med gjennomsnittlig spotpris i mai 2020:

1666 kWh per måned x 0,086 kr = 143 kr x 25 % mva = 179 kr

Regnet med gjennomsnittlig spotpris i mai 2019:

1666 kWh x 0,38 kr= 633 kr x 25 % mva = 791 kr

Ifølge NVE sin statistikk er det fortsatt mange strømkunder som har variabel strømavtale eller en spotprisavtale som er mer enn ett år gammel.

-Vi råder disse kundene å sammenligne spotprisavtalene på nytt. Her er det mange tusenlapper å spare, sier Anne By Nazemi, leder for strømbyttetjenesten elskling.no.

Det er viktig å huske at i tillegg til spotprisen så tilkommer strømleverandørens påslag og avgifter. Sammenlign derfor avtaler med jevne mellomrom slik at du vet at du har den mest gunstige avtalen for akkurat dine behov. Mange tror det er tidkrevende og vanskelig å sammenlikne og bytte strømavtale, men i gjennomsnitt tar det bare et par minutter på elskling.no. Tjenesten er gratis. Å bytte leverandør er helt kostnadsfritt.

Tilbyr minuspriser

For tiden vil enkelte forbrukere oppleve at noen spotprisleverandører tilbyr minuspris, for magasinene er så fulle at strømmen nærmest gis bort. I tillegg kommer prisen for nettleie. Sjekk på elskling.no hvilke tilbud som finnes nå for ditt lokalområde og bytt eventuelt leverandør og avtale.Forfatter:
Partner Manager elskling.no


Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt