Vis: Valgt melding   10 nyeste   2023   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Så mye koster strømmen til julebelysningen din

Mange husholdninger bekymrer nok over hvordan julebelysningen påvirker strømutgiftene i Desember.

Beregninger gjort av elskling.no viser at husholdninger som bruker LED-lamper og har en konkurransedyktig strømavtale bare betaler 17 kroner for all belysning som står på i hele desember.

Strømkostnaden blir betydelig høyere, 182 kroner, om juelbelysningen fremdeles har gamle glødelamper som lyskilde. Men aller verst er det for husholdninger som både har gamle glødelamper og har en dyr strømavtale. Deres belysningsregning havner på 223 kroner.

- Julebelysning bringer mye glede, spesielt for barn. Jeg opplever at forbrukere kjøper stadig flere lyskilder for å utsmykke sin bolig, både innvendig og utvendig. Privatøkonomisk plasserer strømkostnaden for julebelysningen i toppen over ting som bringer mye glede til en lav kostnad, sier Jens Regnström landssjef for strømbyttetjenesten elskling.no.

Strømforbrukere har ofte en tendens til å overvurdere hva strømkostnaden er for sin julebelysning. En mulig forklaring er at julebelysningen koster betydelig mer å drive med gamle tradisjonelle glødelamper. Tilsvarende julepynt som med LED-lamper drives for 17 kroner, koster 182 kroner å drive med gamle glødelamper. Har man dessuten ikke gjort en strømavtale og får strøm gjennom leveringsplikt koster strømmen 223 kroner.

Vår anbefaling til husholdninger er å bruke LED-kamper, unngå leveringsplikt og la lampene lyse så mye man ønsker. Det en liten investering sammenliknet med den gleden som julebelysningen skaper. Dessuten kan være til hjelp for julenissen når han skal ta frem i vintermørket, sier Regnström.

Beregningene som elskling.no har gjort er med antakelse om at husholdningen bruker julebelysningen døgnet rundt i hele desember. Julebelysning i eksempelet består av en lyskjede til juletreet, to lyskjeder utendørs, fire adventsstaker samt to belyste julestjerner.*

For den som søker inspirasjon og vil øke mengden julepynt på huset sitt kan vi anbefale huset til Jan Henriksen som NRK har besøk. Henriksen har pyntet huset sitt med over 6000 julelys.

*Strømforbruket for produktene er regnet ut fra produktinformasjon fra Clas Ohlson. Lavest strømkostnad har husholdninger med spotpris. Høyest strømpris får husholdninger med leveringsplikt i Trondheim (spotpris + 25 øre/kWh etter seks uker). Nettleien som inngår i beregningen er antatt å være 48,5 øre/kWh (landsgjennomsnitt).

Forfatter:
Leder av elskling.no

Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt