Vis: Valgt melding   10 nyeste   2023   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Rekordlave strømpriser i vinter

Sifrer fra Strømbørsen Nord Pool viser at strømprisen de siste dagene har ligget på rundt 10 øre/kWh eksklusiv avgifter. Til sammenligning er det en firedel av prisene fra samme periode forrige år. Ekspertene forventer at strømprisen forsetter være lav framover.

Markedets forventninger til strømprisen baserer seg blant annet på forventninger om værutviklingen, råvarepriser og konjunkturen. Utviklingen på strømprisen i Norge er svært væravhengig. De viktigste faktorene er temperatur og nedbør, ettersom de påvirker oppvarmingsbehovet og tilgangen på vannkraft direkte.

Januar i år ble den våteste og nest varmeste januarmåneden som er blitt målt noensinne siden målingene startet i Norge 1900 ifølge Meteorologisk Institutt. Gjennomsnittstemperaturen for januar ble 6,1 grader over normalen og nedbørsmengden ble 95 % over normalperioden.

Mye vind i Norge og i Norden påvirker også strømprisen. Første uken i januar sattes det vindkraftrekord med den største totale vindkraftproduksjonen noensinne.

Uvanlig høye temperaturer i Europa

Det europeiske jordobservasjonsprogrammet Copernicus melder om at januar i år ble den varmeste januarmåneden noensinne også i Europa. Den usedvanlige milde vinteren fører til lavere etterspørsel av gass og kull på grunn av mindre behov for oppvarming.

Oljeprisen påvirkes av Coronaviruset

Kina som er en av verdens største importører av olje, har minsket sin import som følge av Coronaviruset. Råvareprisene globalt presses nedover som følge av usikkerheten som Coronaviruset årsaker. Det internasjonelle energiorganet IEA regner med at etterspørselen av Brentolje globalt kommer minske første kvartal i år. Det blir i så fall første gang siden finanskrisen 2009.

Mindre forbruk

I gjennomsnitt går 65 % av strømforbruket hos norske husholdninger til oppvarming av boligen. Ved årlig strømforbruk på omkring 20 000 kWh brukes omkring 12 600 kWh eller 63 % av strømmen i vinterhalvåret. Når både forbruket og strømprisen går nedover så får vi dobbel effekt på strømregningen.

- Det er mildt sagt en gunstig strømprissituasjon for husholdningene, spesielt for de med spotprisavtale som får ta del i hele prisnedgangen sier Anne By Nazemi, leder av elskling.no som sammenligner strømavtaler for forbrukere.Forfatter:
Partner Manager elskling.no


Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt