Vis: Valgt melding   10 nyeste   2023   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Nordmenn på verdenstoppen i strømsløsing

Hvem bruker mest strøm i verden? Oljerike arabere.. og nordmenn.

Mens klimakonferansen i Paris nærmer seg, fyrer nordmenn opp i stua for fullt. Nye tall fra World Energy Council viser at nordmenn er på topp5-listen over verdens høyeste strømbruk i husholdninger. Norge blir kun slått av oljeland som Kuwait og Qatar på verdensrankingen.

- Den gjennomsnittlige norske husholdningen hadde et forbruk på langt over 15.000 kilowatt-timer i 2014, nesten fem ganger så mye som verdenssnittet, sier Jens Regnström, leder for strømsammenligningstjenesten elskling.no.

Som svenske kan Regnström ha renere strømsamvittighet. Svensker bruker godt under halvparten av nordmenns strømforbruk, mens danskene bruker bare en firedel.

Sløser strøm for 1,83 milliarder hvert år

Til tross for økende fokus på energieffektivisering, har norske husholdninger økt strømforbruket med rundt 50 prosent siden 70-tallet. Mens innbyggerne i Dubai bruker strømmen sin på blant annet skianlegg i ørkenen, sløser nordmenn strøm på elektriske apparater i hvilemodus, dårlig isolerte vinduer og sauna-inspirerte temperaturer når ingen er hjemme. I 2010 ble det beregnet at vi sløser strøm for 1,83 milliarder kroner hvert eneste år.

Enkle grep sparer tusenlappene

Ifølge Regnström kan enkle grep gjøres for å redusere strømforbruket og spare deg tusenlapper.

- Den billigste strømmen er jo den man ikke bruker. En vanlig husholdning kan senke strømregningen med 5% bare ved å redusere temperaturen fra 21 til 20 grader. Dagsenking av termostater og utskifting av gamle vinduslister er også enkle tiltak som kan monne stort. Lavere strømforbruk får dobbel effekt, siden det både reduserer strømkostnadene og nettleien. Naturligvis vil jeg også oppfordre alle til å finne beste strømavtale på elskling.no. En vanlig husholdning kan spare opptil 4000 kr årlig, sier Jens Regnström.

Forfatter:
Leder av elskling.no

Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt