Vis: Valgt melding   10 nyeste   2023   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Klarer du et lengre strømbrudd?

Det er ikke bare lyset som forsvinner dersom strømmen går, men også elektrisk oppvarming og mulighetene for å varme mat og vann. Har du forberedt deg?

Den vanligste anledningen til lengre strømbrudd er trær som faller på strømlinjen. Snøvær, lynnedslag og dyr som kommer i kontakt med strømledninger er også vanlige årsaker. Det kan også skje graveuhell som skader ledninger og forårsaker strømbrudd.

Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME) har nylig lagt frem statistikk over strømbrudd i 2019.

Et utvalg nøkkeltall:

• 54 prosent av strømkundene opplevde langvarige strømbrudd (mer enn tre minutter)

• 44 prosent av strømkundene opplevde kortvarig strømbrudd (mindre enn tre minutter).

• Strømkundene som opplevde langvarige strømbrudd, var i gjennomsnitt uten strøm i 3 timer og 17 minutter.

• Den gjennomsnittlige tiden nettselskapene brukte for å få strømmen tilbake til strømkundene endte på 1 time og 3 minutter for lange strømbrudd.

Geografisk fordeling

Hedmark fylke topper statistikken for 2019 med flest strømbrudd per sluttbruker. Totalt hadde Hedmark 8,12 avbrudd per sluttbruker. Fylket hadde også flest langvarige strømbrudd per sluttbruker, 4,28 strømbrudd per sluttbruker.

Færrest antall strømbrudd per sluttbruker var det i Oslo med 0,57 strømbrudd per sluttbruker.

Her er noe av det som berøres hjemme hos deg dersom strømmen går:

• Lys
• Oppvarming
• Vann (i enkelte boliger)
• Wifi
• TV
• Kaffe
• Hjemmekontor
• Kokende vann til barnemat
• Varm middag
• Varm dusj
• Lading av telefoner
• Lading av elbil
• Drift av medisinske apparater
• Innbruddsalarm – etter en stund
• Overvåkingskameraer
• Radio
• Maten i fryseren

Som regel går det bra

Som oftest kommer strømmen ganske raskt tilbake, men hva om den ble borte i flere dager? Ved større strømbrudd prioriteres liv og helse først, og det kan ta tid før strømmen kommer tilbake til boligen din. Du er ansvarlig for å være forberedt og takle lengre strømbrudd i hjemmet. Hvordan holder du deg varm? Hvordan får du vann? Hvordan lage mat? Egenberedskap er derfor viktig.

Hva gjør du om det skulle oppstå et lengre strømbrudd?

Anne By Nazemi på sammenligningstjenesten Elskling.no gir deg tips og råd, bruk listen nedenfor til å forberede deg på et lengre strømbrudd.

Alternative kilder for oppvarming

Har du peis eller parafinovn? Sørg for å ha liggende nok ved eller ekstra parafin. Men husk at parafin kanskje trenger strøm for å pumpes frem. Sjekk om du kan helle på parafin manuelt.

Lag et nødrom

Velg et rom hjemme der du kan holde temperaturen. Husk at varmen stiger oppover. Heng tepper foran vinduene for å beskytte mot trekk og forhindre at varmen stråler ut gjennom vinduet. Fjern teppet om dagen, solen bidrar til å øke innetemperaturen.

Du bør ikke forsegle rommet helt, husk å ventilere innimellom slik at du får inn frisk luft. Det hender dessverre at folk omkommer av kullosforgiftning på hytter når det fyres med ved og ventilasjonen er dårlig.

Du kan også sette opp et telt på nødrommet, på den måten får du ekstra varme om natten. Hvis du ikke har telt, kan du bygge en hytte med stoler, sofa og bord. Sov i sovepose.Legg tepper på gulvene for ekstra isolasjon.

Tenn stearinlys, bare sørg for at de står trygt og at det alltid er noen som passer på dem. Ikke sov med stearinlys påtent. Hvert stearinlys produserer omkring 50 watt. Men stearinlys produserer også partikler og gasser som ikke er helt supre å puste inn, så ikke overdriv.

Sørg for å ha turutstyr tilgjengelig

Bruk et spritkjøkken eller en gasskomfyr til å lage mat. Eller bruk vedovnen. Varm gjerne opp vann på vedovnen og hell i termoser, så har du varmt vann klart til senere.

Lag mat på utegrillen. Husk at den bare skal brukes utendørs på grunn av høy risiko for karbonmonoksidforgiftning og brann. Ha stående en sekk med grillkull slik at du ikke er helt avhengig av gass. Friluftskjøkken bør brukes nettopp i friluft på grunn av brannfare og gasser.

Maten i fryseren kan bli ødelagt i løpet av noen dager, sørg for å ha hermetikk og tørrmat. Når temperaturen i fryseren stiger, kan du flytte maten utendørs hvis det er kuldegrader der.

Ha reservelys og batterier hjemme

Bruk stearinlys og lommelykter som lyskilder. Ha et lager av stearinlys, telys, fyrstikker og batterier hjemme.

Parafinlamper og gasslamper bør brukes med forsiktighet. De kan forårsake mangel på oksygen i luften, det er viktig å lufte ofte.

Oppbevar vann

Ha alltid en større kanne med vann stående, spesielt hvis du bor i et hus som er avhengig av pumpe som går på strøm.

Har du ikke forberedt deg med vannkanne, kan du forsøke å tappe vann med en gang strømmen forsvinner. Vannforsyningen vil antagelig fungere en kort tid etter strømbruddet, selv uten reservekraft. Så pass på å lagre vann umiddelbart etter bruddet, bruk tomflasker og bøtter.

Kommunikasjon

Batteridrevet radio gjør at du kan du følge med på nyhetene og få informasjon om strømbruddet.

Ha liggende fulladede powerbanks slik at du kan lade mobilen uten strøm. Du kan også lade mobilen i bilen.

Er det svært vanskelig å få ladet mobilene, så send en melding til dine nærmeste om at dere skrur av alle mobilene unntatt én. Logg av apper som bruker strøm, demp skjermlyset.

Reservestrøm

Bor du avsides, eller er svært avhengig av strøm til medisinske apparater, kan du vurdere å ha stående et aggregat som bruker bensin. Sørg bare for å ha kanner med bensin stående, ellers hjelper det lite.

Når strømmen forsvinner

Når strømmen forsvinner, så sjekk først om strømmen har gått kun hos deg. Kanskje løses alt ved at du tar en kikk i sikringsskapet. Har strømmen gått også hos naboen, kan du ringe nettselskapet, altså ikke strømselskapet, og spørre om informasjon.

Med en gang strømmen går, så forsøk å stenge av eller dra ut ledningen til de apparater som var i bruk da strømmen ble borte. Når strømmen kommer tilbake vil de slå seg på igjen, for eksempel strykejernet.Forfatter:
Partner Manager elskling.no


Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt