Vis: Valgt melding   10 nyeste   2023   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Hvilken strømavtale bør man velge nå?

I Norge sank strømprisen i tredje kvartal i år. Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at gjennomsnittlig strømpris for husholdninger da var 42,5 øre/kWh eksklusive avgifter. Dette er en nedgang på 23 prosent sammenlignet med i fjor.

Strømavtaler med variabel pris lå i tredje kvartal 7,5 øre høyere enn avtaler med spotpris. Hadde du avtale om variabel pris, betalte du omkring 470 kroner mer enn de som hadde valgt spotprisavtale. Da har vi tatt utgangspunkt i et årlig forbruk på 20.000 kWh.

- Vi ser tydelig av statistikken fra SSB at avtalene om variabel pris sjelden lønner seg, sier Tomas Jonson, daglig leder i strømportalen Elskling.

To viktige grader
I Norge bruker vi i gjennomsnitt 60 prosent av strømforbruket til oppvarming av bolig. 15 prosent går til varmtvann og resten går til øvrige elektriske apparater som kjøleskap, fryser, vaskemaskin.

Med en effektiv oppvarming av boligen er det altså gode muligheter til å spare inn på strømregningen.

Gjennomsnittlig årsforbruk per husholdning i en enebolig er 20.000 kWh. Det vil si at 12.000 kWh av det årlige forbruket går til oppvarming. Senker du komforttemperaturen med to grader, vil det redusere forbruket med 10 prosent. Du kan altså spare inn 1200 kWh i året bare ved å senke temperaturen.

Den billigste strømmen er den du ikke bruker
Med tanke på at hoveddelen av strømforbruket går til oppvarming, finnes det mange bra grep du kan ta for å senke forbruket. Å spare på strømmen trenger ikke gå på bekostning av komforten. Du merker knapt at temperaturen synker fra 22 til 21 grader, noe du sparer rundt 300 kroner på.

- Du kan også senke temperaturen i rom som ikke brukes daglig, for eksempel boder, gjesterom og soverom, tipser Jonson.

Rimelige strømtips:
1. Benytt effektiv lufting – det er mest effektivt å lufte med gjennomtrekk i 5-10 minutter i stedet for å la vindu stå på gløtt en lengre tid. Slik får du skiftet ut all luft, men vegger og møbler rekker ikke å kjøles ned.
2. Bytt ut gamle vinduslister med nye – det reduserer luftlekkasje og varmetap, og gir lavere energibruk.
3. Senk innetemperaturen – for hver grad du senker temperaturen sparer du cirka 5 prosent av kostnadene for oppvarming. Det bidrar dessuten til bedre inneklima.
4. Dekk ikke for panelovner– unngå gardiner eller møbler foran panelovnene, det reduserer varmeeffekten og øker energibruket.
5. Senk temperaturen om natten – kjøp inn et koblingsur som skrur av strømmen til panelovnen noen timer om natten. En slik dings koster rundt en hundrelapp.

Mer kostbare strømtips:
Dette er større investeringer som betaler seg på lengre sikt:
1. Etterisoler huset – forhindrer at den varme luften siver ut og holder kald luft ute. Bruker vanligvis å spares inn i løpet av 3-5 vintre.
2. Bytt ut panelovner med varmepumpe – en varmepumpe dekker 30-80 prosent av boligens varmebehov, og spares vanligvis inn på 2-4 vintre.

Har du rett strømavtale som passer ditt forbruk?
- Et av de viktigste tiltakene er å passe på at man ikke betaler unødvendig mye for den strømmen man faktisk bruker, sier Jonson.

Man kan ikke si at en bestemt strømleverandør er billigst og en annen er dyrest. De fleste strømleverandører har mange ulike avtaler, hvorav noen er billige og andre er dyrere. Det lønner seg alltid å å sjekke sine avtaler med jevne mellomrom.

Som forbruker kan man spare mye på å skaffe seg litt bedre vilkår enten ved å bytte avtale i samme strømselskap eller ved å bytte selskap.

- Ofte er avtale om spotpris det som ender opp som billigste alternativ. I noen få perioder kan andre avtaler være bedre, men som regel lønner det seg å velge spot. Men har du en svært anstrengt økonomi der du ikke tåler noen ekstra utgifter, kan du vurdere å binde strømprisen sier Jonson i Elskling som sammenligner strømavtaler fra alle norske strømleverandører.

(Kilde forbruk Enova)


Forfatter:
Partner Manager elskling.no

Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt