Vis: Valgt melding   10 nyeste   2023   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   Tidligere år

Få byttet strømleverandør i sommer. Det kan svi når strømprisen øker.

Statistikk fra NVE viser at færre byttet strømleverandør under andre kvartal i år. Tallene viser en kraftig nedgang, med 23 prosent færre skifter målt mot fjoråret. Nedgangen kan ha sammenheng med de lave strømprisene under samme periode.

Historisk lave strømpriser

Sen snøsmelting, velfylte vannmagasiner, høy kraftproduksjon og redusert eksportkapasitet bidro til historisk lave strømpriser i andre kvartal i år. Det førte til en kraftig nedgang i antallet leverandørbytter.

- Vi i Elskling.no er urolige for at norske husholdninger med dyre strømavtaler kan gå på en økonomisk smell når vinteren setter inn og strømprisen øker, sier Anne By Nazemi, leder for sammenligningstjenesten Elskling.no

Rekordlave priser gir færre leverandørskifter

NVE publiserte nylig statistikk over antall strømkunder som skifter strømleverandør. Tallene viser en kraftig nedgang, med 23 prosent færre skifter målt mot fjoråret. NVEs beregninger for 2. kvartal 2020 viser at det ble foretatt 121.173 leverandørskifter blant norske husholdninger. Dette er en nedgang på 36.691 skifter sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2019. Nedgangen kan ha sammenheng med de lave prisene.

Det er viktig å ha en god strømavtale i det prisene øker

Selv om strømprisen er lav akkurat nå, er det viktig at du jevnlig sjekker hva du vil spare med en bedre avtale. Vi tilbyr et enkelt og objektivt verktøy som sammenligninger strømpriser. I tillegg til sammenligningen tar Elskling.no seg også av selve skiftet av strømkontakt for kunden helt kostnadsfritt.

Spotpris vinner

Tross nedgang i markedet så har elskling.no hatt en økning i antallet kunder under samme periode. Og spotpris er den desidert mest populære avtaleformen.

-Vi ser på ww.elskling.no at 93 % av våre kunder valgte spotprisavtale under 2. kvartal i år. Det er den mest transparente avtaleformen, det er enkelt for deg som kunde å følge med i prisutviklingen og du merker på en gang på strømregningen om spotprisen går opp eller ned, forklarer By Nazemi.

Den lave strømprisen denne sommeren har vært gunstig for husholdninger med spotprisavtaler. Men til tross for de rekordlave prisene, bør husholdninger med spotpriskontrakter sikre at de har en konkurransedyktig avtale. Når prisene øker, gjelder det altså å sitte med en god avtale slik at prisoppgangen blir så lav som mulig.

– Vi ser at husholdninger med fast eller variabel prisavtale betaler i mange tilfeller nesten dobbelt så mye sammenlignet med spotprisavtale, og i noen tilfeller helt opp til tre til fire ganger så mye.

Spotprisavtaler er mer transparente enn faste og variable prisavtaler, det er enklere å kontrollere spotprisavtaler mot kraftbørsen Nord Pool. Og dersom prisen på kraftbørsen synker, merkes det direkte på strømregningen din hvis du har spotpris.

Været bestemmer prisutviklingen

Prisen på elektrisitet i Norden bestemmes i hovedsak av nedbørsmengde og temperatur, da dette har direkte innvirkning på behovet for oppvarming. Ettersom det er vanskelig å forutsi været på lengre sikt, er det også utfordrende å lage langsiktige prognoser for strømprisen.

Vi har vært gjennom en periode med rekordlave strømpriser. De store prisdriverne fremover er værutviklingen. Temperaturen påvirker direkte behovet for oppvarming og nedbørsmengden påvirker vannkraftproduksjonen. Hvis vi får en kaldere og tørrere vinter enn forventet, kan prisen på elektrisitet komme til stige enda mer.Forfatter:
Partner Manager elskling.no


Pressekontakt

Anne By Nazemi
21 49 95 00
anne.nazemi@zmartagroup.com

Sammenlign og bytt strømavtale

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Start ved å fylle inn boligens postnummer:

Sammenlign og bytt